Co nám ale takové hodování může přinést? Přinejmenším žlučníkový záchvat, se kterým můžeme skončit i na operačním stole.
Ten, kdo se již rozhodl změnit své stravovací návyky by je neměl měnit ani o vánocích. Tělo si již za určitou dobu zvyklo na jiný systém a o to horší mohou být důsledky stravovací nerozvážnosti.
Stejně tak je třeba varovat například diabetiky, celiatiky a další osoby, které jsou nuceny ze zdravotních důvodů dodržovat přísnou dietu.
Jídlo má prostě na náš zdravotní stav a fyzickou kondici mnohem větší vliv, než bychom byli ochotni si připoustit. Bylo prokázáno, že země, které zařazují do svého jídelníčku některé potraviny ve větší míře, mají například omezenější výskyt nebezpečných onemocnění.
Vliv našeho stravování se však týká i těch nemocí, u kterých bychom souvislost s potravinami nepředpokládali. Patří sem třeba bolestivý průběh onemocnění pohybového aparátu, dna, artróza nebo revma. Mohli bychom se tomu vyhnout, kdybychom se seznámili s tím, jak upravit svůj jídelníček.
Pacienti, kteří jsou dostatečně ukáznění a dokážou se vzdát lahůdek, které jejich zdravotní stav zhoršují, mohou často i snížit množství užívaných léků a přesto výrazně zlepšit svůj zdravotní stav.
Největší dopad na tato onemocnění má nadměrná konzumace masa a zejména uzenin, které jsou škodlivé díky vysokému obsahu solí a dalších ingredienci také pro pacienty s hypertenzí, s kardiovaskulárními problémy a nemocemi zažívacího traktu. Pozadu nezůstávají ani vejce nebo některé mléčné výrobky.
Dobré jídlo, bohužel, patří do katergorie těch požitků, kterých se jen neradi vzdáváme. Přesto bychom se o to měli alespoň pokusit a třeba časem zjistíme, že bereme méně léků a náš celkový stav se jakoby zázrakem změnil. A to bude ta správná motivace, kterou ke změně stravovacích návyků potřebujeme.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Redakce