Jídlo jako obyčejný léčebný prostředek

11.12.2010 0:00

O tom, že velká většina našich zdravotních potíží pramení ze špatné životosprávy a nevhodného složení jídelníčku už ví kdekdo. Co ale s tím?

Jídlo jako obyčejný léčebný prostředek
Foto:
Popisek:

Jsme  ochotni připustit, že si občas za své potíže můžeme sami  a jsme ochotni pro to udělat něco víc, než si koupit v lékárně potravinové doplňky? Možná je vhodné tuto skutečnost připomenout právě nyní, v době blížících se vánoc, které se u nás vyznačují většinou stoly přeplněnými těžkými, tučnými, přeslazenými a nezdravými jídly, které nám tak chutnají. Vždyť je to jednou za rok!

Co nám ale takové hodování může přinést? Přinejmenším žlučníkový záchvat, se kterým můžeme skončit i na operačním stole.
Ten, kdo se již rozhodl změnit své stravovací návyky by je neměl měnit ani o vánocích. Tělo si již za určitou dobu zvyklo na jiný systém a o to horší mohou být důsledky stravovací nerozvážnosti.

Stejně tak je třeba varovat například diabetiky, celiatiky a další osoby, které jsou nuceny ze zdravotních důvodů dodržovat přísnou dietu.

Jídlo má prostě na náš zdravotní stav a fyzickou kondici mnohem větší vliv, než bychom byli ochotni si připoustit. Bylo prokázáno, že země, které zařazují do svého jídelníčku některé potraviny ve větší míře, mají například omezenější výskyt nebezpečných onemocnění.

Vliv našeho stravování se však týká i těch nemocí, u kterých bychom souvislost s potravinami nepředpokládali. Patří sem třeba bolestivý průběh onemocnění pohybového aparátu, dna, artróza nebo revma. Mohli bychom se tomu vyhnout, kdybychom se seznámili s tím, jak upravit svůj jídelníček.

Pacienti, kteří jsou dostatečně ukáznění a dokážou se vzdát lahůdek, které jejich zdravotní stav zhoršují, mohou často i snížit množství užívaných léků a přesto výrazně zlepšit svůj zdravotní stav.

Největší dopad na tato onemocnění má nadměrná konzumace masa a zejména uzenin, které jsou škodlivé díky vysokému obsahu solí a dalších ingredienci také pro pacienty s hypertenzí, s kardiovaskulárními problémy a nemocemi zažívacího traktu. Pozadu nezůstávají ani vejce nebo některé mléčné výrobky.

Dobré jídlo, bohužel, patří do katergorie těch požitků, kterých se jen neradi vzdáváme. Přesto bychom se o to měli alespoň pokusit  a třeba časem zjistíme, že bereme méně léků a náš celkový stav se jakoby zázrakem změnil. A to bude ta správná motivace, kterou ke změně stravovacích návyků potřebujeme.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …