Když náš tatínek už není nejmladší

04.04.2011 0:00

Koupíme-li se kterýkoliv bulvár, určitě v něm najdeme nejméně jeden článek o věkovém rozdílu mezi partnery - celebritami.

Když náš tatínek už není nejmladší
Foto:
Popisek:

Ještě vděčnějším tématem jsou děti otců, kteří by mohli být spíše dědečky. Na vrcholu této pomyslné pyramidy stojí český Zlatý slavík a další VIP jej následují.

Když se ale rozhlédneme kolem sebe, najdeme takové rodiny i ve svém nejbližším okolí. Přeje tomu doba plná životních zvratů, životní styl související s podnikáním a touhou zachovat si mládí co nejdéle.

Jak na tom ale jsou děti těchto otců? A je pro rodinu starší otec handicapem, nebo spíše výhodou? Odpověď na tyto otázky nejsou jednoduché.

Jisté je, že čím je věk otce vyšší, tím menší má šanci dožít se dospělosti svých dětí. Starší rodiče mívají také problémy svým dětem porozumět v době, kdy začnou chodit do školy, dostávají se do puberty a dospívají. Přece jen je dělí dvě generace a život kolem nás se někdy vyvíjí rychleji, než bychom si přáli.

Na druhou stranu mají starší otcové právě díky této skutečnosti šanci udržet se déle "ve formě", snadněji přijímají nové informace a učí se s nimi pracovat. Snaží se se svými dětmi udržet krok. Mají také mnohem více trpělivosti, zkušeností a  času, který svým dětrem mohou věnovat.

Většina z nich nám řekne, že dětem z prvního manželství, které již bývají dávno dospělé, zdaleka tolik pozornosti nevěnovali a pozdní otcovství si řádně užívají. Ve svém věku již vědí, že děti rychle vyrostou a čas, který jsou ochotné strávit se svými rodiči a načerpat něco z jejich zkušeností není tak dlouhý, abychom jej mohli zbůhdarma promrhat.

Občas se objevuje názor, že starší muži mívají inteligentnější  a nadanější děti. Je to mýtus, který nebyl nikdy prokázán, ale může mít podklad právě ve skutečnosti, že se tito otcové svým dětem více věnují, jsou schopni podchytit a rozpoznat jejich zájmy a vlohy a rozvíjet je správným směrem.

Opomenout nemůžeme ani to, že starší otcové bývají docela dobře ekonomicky zajištěni, takže rodina je ve větším klidu a pohodě než v době, kdy si otec budoval kariéru.

I po zhodnocení všech pro a proti se lze jen obtížně vyjádřit k tomu, v jakém optimálním věku by muži měli mít děti. Avšak vzhledem k tomu, že je příroda v jejich reprodukčních schopnostech  nijak věkově neomezila, dá se říci, že věk asi není důležitý. Podstatné je, zda si otec dítě přeje a přijme je se všemi klady i zápory, které rodičovství přináší.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…