Lékaři nám často odhalí vadu, o které nemáme tušení

08.10.2012 14:00

Při vyšetření zraku oční lékaři často odhalí onemocnění, o němž pacient vůbec nevěděl.

Lékaři nám často odhalí vadu, o které nemáme tušení
Foto:
Popisek:

Nejčastěji to bývá cukrovka, ale stává se i to, že objeví melanom přímo v duhovce, řekl přední český oftalmolog profesor Martin Filipec.
   
Porucha slzného filmu nebo vřed na rohovce může podle něj ukazovat na revmatoidní artritidu nebo lupénku. Porucha zrakového nervu může být první známkou roztroušené sklerózy.
   
"Nález na duhovce nebo sítnici může ukazovat na závažnou infekci jako AIDS, tuberkulóza nebo syfilis. Obecně tedy lze říct, že pokud umíme číst v očích, je často možné včas a správně stanovit diagnózu celkového onemocnění a zachránit pacientovi nejen zrak, ale i život," uvedl.
   
AIDS, cukrovka a další onemocnění se podle profesora sice většinou zjistí standardní cestou, oční lékař je jako první odhalí v deseti až 15 procentech případů. "To rozhodně není málo a jen to potvrzuje, že pravidelné návštěvy očního lékaře by se neměly zanedbávat," řekl Filipec.
   
Pokud nemá člověk žádné problémy se zrakem, měl by chodit na preventivní prohlídku k očnímu lékaři alespoň jednou za dva roky. Kdo nosí brýle nebo oční čočky, by měl chodit častěji - jednou za půl roku nebo podle potřeby. Po dovršení čtyřicítky by měl každý jít k očnímu lékaři alespoň jednou ročně bez ohledu na to, zda má dioptrické brýle, nebo vidí dobře.
   
Jakmile ale má pacient nějaké obtíže, neměl by podle profesora s návštěvou očního lékaře otálet. Kolísání ostrosti vidění může být příznakem cukrovky. Chronické řezání a pálení v oku většinou znamená zánět a může být příznakem celkového onemocnění.
   
"Co se týče prevence, některé studie mluví o jistém vlivu vitamínů, ale tento vliv je tak malý, že jedinou spolehlivou prevencí je pravidelně navštěvovat lékaře,"

(MB,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …