Mach mámí po Klausově ODS peníze. Nečas jej odmítá vidět

10.12.2011 17:54

Některé rány špatně srostly a je třeba je znovu otevřít, usoudil bývalý prezident fotbalového klubu Sparta Praha Petr Mach a jal se napsat knihu „Financoval jsem ODS“, která v těchto dnech právě vychází, a to v sedmitisícovém nákladu. Kdo by však čekal, že se kniha zabývá jen politikou, mýlil by se.

Mach mámí po Klausově ODS peníze. Nečas jej odmítá vidět
Foto: Archiv PM
Popisek: Petr Mach a Václav Klaus

Petr Mach ve svých pamětech popisuje svou podnikatelskou dráhu spojenou s prodejem vozů a rozjezdem čerpacích stanic, období totality v němž se mimo jiné živil jako asfaltér, autodopravu pro Spartu, roky života ukrojené Pankráckou věznici, ale překvapivě se také v jeho knize objevují jména jako Václav Havel, Karel Schwarzneberg, Petr Čermák, Lubomír Štrougal, Václav Klaus, Mirek Topolánek, Vladimír Špidla, plk. Rudolf Setvák nebo dnešní Babišova „žena" Anna Veverková.

Petr Mach dle svých slov v současnou chvíli nezvažuje vstup do politiky. Důvod k napsání této knihy byl jiný. „ Chtěl jsem upozornit na všechny kauzy kolem mé osoby a nepravosti v nich. Média o nich informovala účelově a já nyní chci, aby se lidé dověděli pravdu," uvedl pro ParlamentníListy.cz Petr Mach.

Psali jsme:
Zpověď dámy Andreje Babiše: Je jí líto vás, co nejste z Prahy


Tři sudičky aneb kdybyste cokoli potřeboval

Po návratu z vězení vzpomíná Mach na nebývalý zájem o jeho osobu.

„Pomalu beru dopis do ruky. A v tom strnu. Nevěřícně koukám na zpáteční adresu: Kancelář prezidenta republiky. Nedočkavě rozlepuji obálku. Pod nadepsaným přáním všeho nejlepšího k Novému roku je rukou dopsáno osobní přání prezidenta republiky Václava Klause. Píše mi, že věří, že tyto Vánoce pro mne budou již veselejší. Těžko se v takovou chvíli ubránit dojetí. Václava Klause jsem si osobně vždy velmi vážil, a hřálo mne, že se ode mne neodvrátil ani v nejtěžší chvíli mého života, kdy najednou všichni ostatní politici, s nimiž jsem se kdysi pravidelně stýkal, se ode mne do jednoho odtáhli, či se z nich stali dokonce mí zarytí nepřátelé. I když jsem se tehdy jenom mohl domnívat, že za mým případem, který se nedá nazvat jinak než justičním zločinem, stála ČSSD, stalo se něco snad ještě neuvěřitelnějšího. Václav Klaus nebyl jediným politikem, kterého zajímal můj osud po propuštění z kriminálu. Když jsme jeli s manželkou a synem 27. prosince do Prahy na návštěvu mých sourozenců, zazvoní mi cestou najednou mobil. Na displeji číslo, jež neznám. Zastavím, zmáčknu tlačítko, a na druhém konci slyším. „Dobrý den, pane Mach. Tady je Anna Stárková - Veverková, osobní asistentka pana premiéra a předsedy sociální demokracie pana Špidly. Mám Vám vzkázat a vyřídit, že on s Vaší kauzou neměl absolutně nic společného, a že kdybyste cokoli potřeboval, můžete se kdykoli ozvat." Byl jsem úplně v šoku. Vždyť to byli právě politici této strany, kteří se vždy vyjadřovali o mně jako o zločinci, kterého lapili ve své zpolitizované akci „Čisté ruce".... V každé správné pohádce jsou přítomny tři sudičky. Byly i v mém příběhu. Na Silvestra mi opět zvoní mobil s nějakým pro mne neznámým číslem, a na druhém straně se ozval politik z pomyslné druhé strany barikády. „Dobrý den, tady předseda ODS Mirek Topolánek. Chci Vám popřát vše nejlepší do nového života." A opět následovala již známá fráze: kdybyste cokoli potřeboval, klidně se na nás obraťte...Kolikrát mi pak zněla v uších tato slova, když jsem z občanských demokratů potřeboval dostat jenom to, co mi po právu patřilo," píše Mach

Čermák vyhrožoval Klausovi, Mach Čermákovi

Při příležitosti otevření nového stadionu na Spartě Mach zavzpomínal, jak tehdejší ministr vnitra Petr Čermák vyhrožoval Václavu Klausovi demisí.

Návštěva tehdejšího premiéra, kterého si dodnes asi jako málo kterého jiného, ze všech ostatních českých politiků nesmírně vážím, potěšila o to víc, že do poslední chvíle nebylo jisté, zda vůbec přijede. Vše nakonec vyřešil Čermák. „Václave, pokud nepřijedeš, tak já opravdu končím," řekl mu do telefonu suverénně, až mi spadla čelist. Nevím, jak se premiér na druhém konci drátu zatvářil, ale do deseti minut už jej vítaly na Letné bouřlivé ovace," píše.

Petra Čermáka zmiňuje Mach následně ale v negativním kontextu, když uvádí že v roce 1993 ODS půjčil 350.000 korun, když strana neměla na výplaty zaměstnanců. Čermák prý z Macha ještě v roce 1999 pod záminkou půjčky pro stranu postupně vymámil 11 milionů korun. To už ale neměl v ODS žádnou funkci. Bývalý fotbalový boss sice přiznává, že se dal Čermákem doběhnout, stýská si ale, že mu z nepochybné půjčky 350.000 tisíc ODS nevrátila ani korunu, a připomíná, že ODS finančně přispíval na její činnost a že kupříkladu 300.000 korunami financoval večeři s Václavem Klausem. Právníci ODS ale považují někdejší půjčku za promlčenou.

Psali jsme:
Mach chce po ODS zpět miliony. Prý je vzal Čermák. Ten to popřel


 

Machovi nicméně i po letech stále leží dluh v žaludku a dokonce kvůli němu požádal premiéra Petra Nečase o schůzku, premiér nicméně odmítl.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…