Maminkou je žena od okamžiku početí

12.01.2011 0:00

...a proto se musí o své miminko začít hned starat. Vždyť jejím jediným přáním je, aby děťátko prospívalo a bylo zdravé a šťastné.

Maminkou je žena od okamžiku početí
Foto:
Popisek:

Proto je také velmi důležité, jak maminka těhotenství snáší, zda o sebe pečuje, vyhýbá se stresům, pravidelně navštěvuje lékaře, cvičí, ale také co jí. S jejím krevním oběhem se totiž miminku dostává všeho, co ke svému zdravému vývoji potřebuje a tomu je potřeba přizpůsobit i skladbu jídelníčku. Musí počítat s tím, že tato změna bude dlouhodobá, protože se jí bude muset přizpůsobit i po dobu kojení.

Jídelníček těhotné ženy  musí obsahovat vše, co plod ke svému správnému a zdravému vývoji potřebuje, stejně jako z něj je nutné vyřadit všechno, co by mu mohlo uškodit.

Těhotné ženy, ale i  kojící matky musí především dodržovat pravidelný pitný režim, a stravovat se tak, aby dodávaly organismu  vyvážený podíl vitamínů, minerálů a všech dalších složek, nutných ke zdravému vývoji dítěte  i matky. Strava těhotných by měla být z těchto důvodů především pestrá. Jednostrannost může být nebezpečná, a to i tehdy, kdy má matka za to, že přijímá jen samé zdravé potraviny.

Principy striktního vegetariánství dítěti neprospívají. Základ jídelníčku by sice měly tvořit obiloviny, zejména celozrnné pekárenské výrobky, brambory, rýže nebo luštěniny. Důležitá je ale také konzumace masa a ryb, alespoň jednou týdně. Omezit by se měla spotřeba uzenin z důvodu vysokého obsahu soli a z masa zařazovat jen libové druhy.

Strava by měla obsahovat dostatek vápníku, který je důležitý pro stavbu kostí, hlavně v podobě mléčných výrobků. Pozor však na současnou módů mlékomatů. I tehdy, když známe zdroj mléka, měli bychom je vždy převařit, abychom zničili všechny bakterie, které může čerstvé mléko obsahovat.

Zdrojem vlákniny,  vitamínů a minerálů je zase čerstvé ovoce a zelenina. Připravujeme-li si saláty, doplňujeme je kvalitním olejem, který je zase zásobárnou nenasycených mastných kyselin. Pro zdravý vývoj dítěte je nezbytná kyselina listová, která  se výrazně podílí na prevenci těžkých vrozených vývojových vad plodu. Proto by se měla konzumovat nejen v těhotenství, ale už před plánovaným otěhotněním.

Naopak je nutné z jídelníčku vyloučit všechny složky, která obsahují hodně vitamínu A. Jeho vysoký příjem  může totiž vést k některým vrozeným vadám u dítěte. Nejsou to jen potravinové doplňky, ale také třeba oblíbená játra.

Během těhotenství panuje stále pověra, že žena musí jíst za dva. Je to opravdu jen pověra, protože není důležité množství potravy, ale to, na co si maminka musí dávat pozor je její složení. Každé kilo navíc se po porodu těžko shazuje a ne všechno se dá svádět na těhotenské " chutě".

Druhým extrémem je zase touha po udržení štíhlé linie i během těhotenství. Tady by si maminky měly uvědomit, že nastal čas, kdy nejdůležitější je propěch dítěte, který by nyní měl být prvořadý.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …