Ministr Pelikán v pátek zahájí výstavu v Jazzové sekci

27.05.2015 17:05

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán se v pátek ráno v prostorách Jazzové sekce v pražské Valdštejnské ulici zúčastní zahájení výstavy o ženské věznici v Řepích, která funguje už od roku 1865. Podrobnosti o akci ParlamentnímListům.cz přiblížil šéf Jazzové sekce a někdejší disident Karel Srp.

Ministr Pelikán v pátek zahájí výstavu v Jazzové sekci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Jazzové sekce Karel Srp

„Letošní výstava o působení boromejek u odsouzených žen v Řepích navazuje na loňskou výstavu o vězeňství v českých zemích, kterou jsme připravili společně s Ministerstvem spravedlnosti a Vězeňskou službou. Nad letošní výstavou převzal záštitu ministr spravedlnosti Robert Pelikán a ministr kultury Daniel Herman,“ uvedl Karel Srp.

Podle něho jde o výstavu velmi specifickou. „Poprvé v historii Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského vůbec vznikla. Až tady skončí koncem srpna, bude natrvalo přestěhována do ženské věznice v Řepích. Proto úzce spolupracujeme i s boromejkami. Jde o dokumentární záležitost. V každém případě je to vzdělávací záležitost,“ konstatuje Srp.

„Výstava bude zahájena v pátek 29. května za účasti pana ministra spravedlnosti a odborníků. Jsme pyšní, že můžeme tuto výstavu uspořádat, protože i o náš svět jakožto bývalých muklů a sami vidíme, jak se tato oblast humanizuje, která v době našeho zavření zdaleka tak humánní nebyla. A zase my jsme si nemohli stěžovat proti tomu, co si vytrpěli lidé v padesátých letech,“ říká pro ParlamentníListy.cz bývalý politický vězeň Karel Srp.

Od 29. května bude výstava otevřena bezplatně pro veřejnost v době zhruba od dvanácti do sedmnácti hodin. „Je to věc, za kterou nebereme žádné peníze, ale i vstup na výstavu bude zdarma. Možnost shlédnout výstavu bude kromě již řečených termínů vždy v době, pokud někdo z nás v Jazzové sekci budek,“ dodává Srp.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…