Naše záda a naše židle musí být kamarádi

27.03.2012 0:00

I když je dnes v oblasti nábytku nepřeberná nabídka všeho, často si raději vybereme zajímavý tvar a barvu, než abychom se věnovali třeba ergonometrii. Týká se to především sezení.

Naše záda  a naše židle musí být kamarádi
Foto:
Popisek:

Ne každá židle, která se nám líbí je pro nás také vhodná. Záleží na tom, k jakému účelu ji budeme používat. Jestli na ní budeme trávit většinu svého pracovního dne, večerů u televize či knížky, pár desítek  minut za den u jídelního stolu nebo při jiné činnosti.

Čím víc času s námi ale bude židle, stůl  nebo křeslo trávit, tím větší pozornost bychom měli věnovat jeho výběru a rozhodně nešetřit na ceně. Bolesti zad jsou jednou z nejrozšířenějších civilizačních chorob a my se určitě nechceme k této skupině pacientů připojit.

Už z dětství si pamatujeme větu „Seď rovně, nehrb se, budou tě bolet záda“, kterou jsme slýchávali od maminek a babiček. Ovšem právě rovné sezení není pro naše záda to pravé.

Pokud sedíme vzpřímeni v pravém úhlu, dochází v našem těle k velmi silnému zatížení páteře, svalů  a okolního vaziva, což může být časem příčinou bolestí v kříži. Dochází totiž k přetížení meziobratlových plotének a obratlů bederní a krční páteře. Svalstvo zad se, ve snaze vyrovnat nepřiměřenou zátěž, příliš namáhá, stejně jako ramena  a hrudní svaly.

Dochází také ke stlačování dýchacího ústrojí a k poruchám krevního oběhu. Příčinou je  zúžení meziobratlových plotének, které jsou po delší dobu nepřirozeně zatěžovány. Záda, která při úhlu 90 stupňů nemají dostatečnou oporu, se snaží uvolnit a odblokovat zátěž, což vede ke vzniku tzv.“kulatých zad“.

Pro prevenci bolestí zad je nejúčinnější sezení v mírném záklonu,  v úhlu asi 135 stupňů mezi pozicemi zad a nohou. Velmi důležité je také časté střídání poloh, při kterém se aktivují různé svalové skupiny a páteř i meziobratlové ploténky se udržují  v pohybu. Snižuje  se tak jejich zatížení a záda na tyto změny reagují tak, že většinou přestanou bolet.

Velmi účinné je také během delšího sezení provést, pokud je to možné, několik cviků na uvolnění páteře.

A nyní se dostáváme ke vhodnému nábytku. Při delším sezení je nezbytné volit vhodnou výšku pracovní plochy a židli s optimální ergonometrií, která poskytne  kvalitní oporu zad a možnost změn polohy i během práce. Výběru takového nábytku bychom měli věnovat dostatek času a pozornosti a řádně si jej vyzkoušet. Uvažme jen, kolik času na něm strávíme, takže žádný spěch. Naše záda nám za to poděkují.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…