Nemocnice na jihu Čech nadále vylepšují své porodnice

04.08.2014 10:30

Kompletní rekonstrukce nadstandardního pokoje na porodnickém sále, nákup moderních porodních lůžek a příprava investice do zcela nového pavilonu s porodnicí jsou aktuálními novinkami v péči jihočeských nemocnic o rodičky.

Nemocnice na jihu Čech nadále vylepšují své porodnice
Foto:
Popisek:

Dobré technické zázemí, vybavenost a prostředí porodnic patří společně s odbornou zdatností a vstřícností zdravotnického personálu k základním předpokladům pro získání důvěry a pocitu bezpečí rodiček.  V nemocnicích na jihu Čech se této záležitosti dlouhodobě věnují. Čerstvým příkladem je dokončená moderní rekonstrukce nadstandardního pokoje na porodnickém sále prachatické nemocnice. Stavební práce a instalace vybavení a zařízení změnily dosavadní nadstandardní pokoj k nepoznání.  „Kompletní přestavba nás stála 270 tisíc korun. Je dalším příspěvkem v dlouhodobé investiční činnosti nemocnice, která napomáhá zlepšování poskytované péče,“ uvádí ředitel Nemocnice Prachatice, a. s., Ing. Michal Čarvaš. „Hlavní výhodou tohoto pokoje je, že se nachází hned vedle jednoho ze dvou porodních boxů a přitom zajišťuje dostatečné soukromí pro budoucí rodiče,“ doplnil. Výraznou změnou bylo vybourání původní rohové porodní vany a její náhrada novým masážním sprchovacím koutem. Rodičkám bylo vybráno pohodlné moderní dvojlůžko, kde může s budoucí maminkou odpočívat i její doprovod – partner nebo jiná blízká osoba. Budoucí maminky se mohou protáhnout na gymnastickém míči či si ulevit od porodních bolestí na polohovacím křesle. Součástí vybavení pokoje je plazmová televize, rádio a možnost zdarma připojení na internet.

Příkladem je i strakonická nemocnice, kde nyní pořídili další dvě moderní porodní lůžka. Tato komfortní zařízení, která jsou pohodlná, variabilní a u rodičky vyvolávají pocit bezpečí, nahradila původní mechanická lůžka. „Podle letošního investičního plánu jsme nyní pořídili k již rok používanému porodnímu lůžku další dvě nová každé za 300 tisíc korun. Jsou tak umístěna už ve všech třech takzvaných porodních pokojích,“ uvedl ředitel Nemocnice Strakonice, a. s., MUDr. Tomáš Fiala. Nová porodní lůžka umožňují maminkám široký výběr porodní i relaxační polohy. Nabízí mnohem větší komfort, jsou pohodlná a dostatečná šířka ložné plochy vzbuzuje v rodičce od prvního okamžiku pocity klidu a bezpečí potřebné pro bezproblémový porod. Předností je také jejich variabilnost, umožňují vést porod klasickým nebo alternativním způsobem v různých polohách rodičky. Nová investice je také přínosem pro obsluhující personál. „Kvalitní elektrické polohování umožňuje snadnou obsluhu při zajištění nejvyšších kritérií bezpečnosti postele a dává porodní asistence možnost se maximálně věnovat rodící ženě,“ vysvětluje vrchní sestra gynekologicko­-porodnického oddělení nemocnice Mgr. Miloslava Bláhová.

Na porodnickém oddělení českobudějovické nemocnice od léta přibyl ke třem nadstandardním pokojům čtvrtý. Nemocnice tak reagovala na velký zájem rodiček o pobyt po porodu v intimnějším prostředí. „Zájem o nadstandardní pokoje je velký, jsou permanentně obsazené. Snažíme se, aby se rodičkám u nás líbilo a byly spokojené nejen s lékařskou a ošetřovatelskou péčí, ale také s prostředím, kde prožijí se svým miminkem první dny po porodu,“ říká primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Petr Sák, Ph.D. Rodičky mají nyní k dispozici tři pokoje, které hradí částkou 600 korun za den, a jeden pokoj s platbou 800 korun za den. Standardně zde maminky stráví po porodu tři dny. Pokoje jim poskytují nejen soukromí, ale také příjemné prostředí s nadstandardním nemocničním vybavením, televizí a vlastním sociálním zařízením a koupelnou. Doplnil, že hlavním přínosem pro jižní Čechy v tomto oboru bude výstavba nového Perinatologického centra v českobudějovické nemocnici za zhruba 200 milionů korun, která bude dokončena za rok.

Zcela z gruntu zareagovali na moderní potřeby maminek a zdravotníků v českokrumlovské nemocnici. Letošní jarní zásadní vylepšení prostředí porodnice, která se těší věhlasu také díky možnosti alternativních porodů, bylo prvním přechodným krokem. Reálné obrysy totiž dostává investice do nového třípodlažního pavilonu, v němž se počítá vedle dětského také s gynekologicko-porodnickým oddělením. „Představenstvo společnosti v úterý 29. července schválilo podklady k vyhlášení veřejné zakázky na projektanta stavby nového pavilonu. Podrobnosti veřejné zakázky budou samozřejmě zveřejněny jak na stránkách naší nemocnice, tak i akciové společnosti Jihočeské nemocnice a na všech ostatních povinných místech,“ potvrdil aktuální stav předseda představenstva Nemocnice Český Krumlov, a. s., Mgr. Jaroslav Šíma, MBA.

Další rozvoj jihočeských nemocnic a snaha o dosažení co nejvyšší kvality a dostupnosti moderní medicínské péče je podle hejtmana Jihočeského kraje Mgr. Jiřího Zimoly jedním ze zásadních cílů vedení kraje. „Našim nemocnicím se v úzké spolupráci s krajem dlouhodobě daří investovat do modernizace objektů, vyššího komfortu pro pacienty i do modernizace přístrojového lékařského vybavení a nových moderních medicínských metod. A to i přesto, že například kvůli škrtům v úhradové vyhlášce ministerstva zdravotnictví minulé vlády přišly loni jihočeské nemocnice na platbách od zdravotních pojišťoven meziročně o celkem 314 milionů korun,“ zdůraznil Zimola

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…