Nenasycené mastné kyseliny-zdroj zdraví

28.05.2011 0:00

Každý, kdo se jen trochu zajímá o zdravou výživu ví, že rostlinné tuky jsou pro naše tělo mnohem důležitější, než tuky živočišné.

Nenasycené mastné kyseliny-zdroj zdraví
Foto:
Popisek:

Obsahují totiž mnohem víc nenasycených mastných kyselin, které jsou velmi důležité pro správné fungování našeho těla. Mezi rostlinnými tuky hraje prim zejména olej olivový, který dostal přezdívku "tekuté zlato".

Olivový olej je rostlinným produktem stromu, který se pěstuje ve středomořských oblastech – olivovníku. Nejkvalitnější olej se z plodů olivovníku získává lisováním zastudena. Obsahuje přibližně 80% nenasycených mastných kyselin. Z nich největší význam pro náš organismus má kyselina olejová, která patří do kategorie omega-9 kyselin, o kterých lékařské věda již dávno prokázala, že jejich pravidelná konzumace  omezuje vznik kardiovaskulárních  chorob, snižuje riziko infarktu a mozkové mrtvice  a  zlepšuje metabolismus diabetiků.
 
Kvalitní olivový olej obsahuje také lecitin, široké spektrum vitamínů skupiny A, D a E, zdraví prospěšné minerály, zejména draslík a fytochemické látky, např. při nádorech kůže, prsu, plic a tlustého střeva. Olivový olej neobsahuje žádný cholesterol, mohou navíc omega-9 mastné kyseliny významně snižovat již stávající hladinu LDL cholesterolu v těle.

Vysoký obsah antioxidantů zároveň podporuje všechny příznivé účinky mastných kyselin, zvyšuje naši vitalitu a celkově ovlivňuje antioxidační kapacitu našeho organismu. Je tak ověřenou prevencí proti rakovině. Pozitivně ovlivňuje růst a vývoj kostí u mládeže a dětí.

Nejlépe je konzumovat olivový olje zastudena třeba v salátech, ale cenné látky se v něm neničí ani při tepelné úpravě. Poškozují jej jen teploty nad 180 st.C. Při nákupu dbáme, aby na etiketě byly uvedeny údaje o obsahu kyseliny olejové, které by měly dosahovat  nejméně 71% a obsah nasycených mastných kyselin by neměl překročit 13 %.

Olivový olej nemusíme skladovat v lednici, kde se mění jeho hustota, ale musíme si být vědomi, že jejho kvalitu poškozují sluneční paprsky. Závadou nejsou ani usazeniny na dně lahve, které pocházejí z lisování a jeho kvalitu nijak nesnižují.

Ten, kdo si myslí, že čím má olej výraznější barvu, tím je kvalitnější se mýlí, neboť jeho barvu ovlivňuje barva plodů, které byly k lisování použity.

Olivový olej by se pro svou vysokou kvalitu měl stát samozřejmou součástí našeho zdravého jídelníčku, protože naše zdraví preventivně pozitivně ovlivňuje a prospívá mu.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…