Olivový olej je rostlinným produktem stromu, který se pěstuje ve středomořských oblastech – olivovníku. Nejkvalitnější olej se z plodů olivovníku získává lisováním zastudena. Obsahuje přibližně 80% nenasycených mastných kyselin. Z nich největší význam pro náš organismus má kyselina olejová, která patří do kategorie omega-9 kyselin, o kterých lékařské věda již dávno prokázala, že jejich pravidelná konzumace omezuje vznik kardiovaskulárních chorob, snižuje riziko infarktu a mozkové mrtvice a zlepšuje metabolismus diabetiků.
Kvalitní olivový olej obsahuje také lecitin, široké spektrum vitamínů skupiny A, D a E, zdraví prospěšné minerály, zejména draslík a fytochemické látky, např. při nádorech kůže, prsu, plic a tlustého střeva. Olivový olej neobsahuje žádný cholesterol, mohou navíc omega-9 mastné kyseliny významně snižovat již stávající hladinu LDL cholesterolu v těle.
Vysoký obsah antioxidantů zároveň podporuje všechny příznivé účinky mastných kyselin, zvyšuje naši vitalitu a celkově ovlivňuje antioxidační kapacitu našeho organismu. Je tak ověřenou prevencí proti rakovině. Pozitivně ovlivňuje růst a vývoj kostí u mládeže a dětí.
Nejlépe je konzumovat olivový olje zastudena třeba v salátech, ale cenné látky se v něm neničí ani při tepelné úpravě. Poškozují jej jen teploty nad 180 st.C. Při nákupu dbáme, aby na etiketě byly uvedeny údaje o obsahu kyseliny olejové, které by měly dosahovat nejméně 71% a obsah nasycených mastných kyselin by neměl překročit 13 %.
Olivový olej nemusíme skladovat v lednici, kde se mění jeho hustota, ale musíme si být vědomi, že jejho kvalitu poškozují sluneční paprsky. Závadou nejsou ani usazeniny na dně lahve, které pocházejí z lisování a jeho kvalitu nijak nesnižují.
Ten, kdo si myslí, že čím má olej výraznější barvu, tím je kvalitnější se mýlí, neboť jeho barvu ovlivňuje barva plodů, které byly k lisování použity.
Olivový olej by se pro svou vysokou kvalitu měl stát samozřejmou součástí našeho zdravého jídelníčku, protože naše zdraví preventivně pozitivně ovlivňuje a prospívá mu.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Redakce