Nepotěším vás, modří. Oranžový lídr Sobotka nefandí koalicím s ODS

07.05.2012 9:42

Jeden z nejvyhrocenějších soubojů o křeslo hejtmana se odehraje na podzim v Ústeckém kraji. Jiří Paroubek jako lídr Národních socialistů se zde podle připomenutí Lidových novin postaví proti Janě Vaňhové z ČSSD. Oranžoví podle deníku ale hodlají v následujících volbách získat až 35 procent hlasů voličů.

Nepotěším vás, modří. Oranžový lídr Sobotka nefandí koalicím s ODS
Foto: Martin Kovář
Popisek: ČSSD slavila 1. máj ihned po KSČM

Nespokojenost lidí s koaliční vládou se zřejmě do podzimních voleb promítne podobně jako před čtyřmi lety, kdy kromě Prahy získala všechny kraje ČSSD.Případnou prohrou pravice by však oslabila nejen vláda, ale i pozice předsedů stran, zejména Petra Nečase.

V této souvislosti zopakovaly Lidové noviny (LN), že předseda ČSSD Bohuslav Sobotka již dal na vědomí, že v krajích nebude příliš fandit koalicím s ODS. „Nesmíme být podezíráni z účelových regionálních bratrství s ODS řízenou zpovzdálí ódéesáckými kmotry," zmínily noviny nedávná slova B. Sobotky na bilanční konferenci regionů v Plzni.

Sobotka prý bude spokojen tím, pokud ČSSD získá 35 procent hlasů. V tradičních baštách socialistů to ale má být ještě více. V devíti krajích ČSSD podle LN přitom sází na současné tři hejtmany, ovšem strana přidala i čtyři nové tváře.

„Kancelář už pomalu vyklízí třeba Jaroslav Palas, který dosud vedl Moravskoslezský kraj, nebo liberecký Stanislav Eichler. Ten chce získat křeslo v Senátu,“ napsaly k tomu dále LN.

Rath proti Langšádlové

List také připomíná, že v jednotlivých regionech budou kandidovat i známé tváře z ČSSD. Takovým známým kumulátorem funkcí je podle deníku třeba David Rath (ČSSD). Tomu se ale postaví ve volbách poslankyně a místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Rath bude o křeslo hejtmana bojovat i s Raduanem Nwelatimem z ODS. „Ukáže se, zda voliči ocení třeba to, že Rath v kraji lidem proplácí zdravotnické poplatky,“ zmínily k tomu LN.

Ve Zlínském kraji zase kandiduje předseda Starostů a nezávislých a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Možná on bude hejtmanem, nebo se jím může stát také lidovecký senátor Jiří Čunek. Porazit by oba zde museli poměrně populárního hejtmana Stanislava Mišáka z ČSSD.

Věci veřejné podle LN budou v nadcházejících volbách prý kritizovat kumulace funkcí, podobně jako to dělávaly kdysi. „My jsme proti. Když je někdo hejtman, neměl by zároveň být poslancem,“ zopakoval v této souvislosti pro LN předseda VV Radek John. Jenže i na jeho vrub deník uvedl, že před dvěma léty zvládal současně funkci místopředsedy vlády, ministra vnitra, poslance, předsedy strany a navíc i zastupitele.

Také na jihu Čech se dá prý očekávat tvrdý souboj o hejtmanské křeslo. Kandiduje zde odpadlík z ODS Michal Doktor za hnutí Jihočeši 2012. „ODS původně chtěla nasadit Martina Kubu, kvůli jeho ministerské funkci ho ale nahradí senátor Tomáš Jirsa. Právě kvůli Kubovi spojovaného s kmotrovstvím Doktor ODS opustil,“ zakončují článek Lidové noviny.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…