Nová koncepce systému dlouhodobé péče

14.05.2010 14:00

Péče o nesoběstačné občany by nám neměla být lhostejná, měli bychom si uvědomit, že tuto péči může jednou potřebovat každý z nás a je to jen otázkou času...

Nová koncepce systému dlouhodobé péče
Foto:
Popisek:

Mezirezortní skupina odborníků připravuje novou koncepci systému dlouhodobé péče

Nová koncepce rozvoje systému zdravotních a sociálních služeb se zaměřením na dlouhodobou péči a péče o seniory a zdravotně postižené v jejich domácím přirozeném prostředí. To jsou cíle meziresortní pracovní skupiny, která vznikla v rámci Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).

Změna současného systému vyžaduje mimo jiné vytvoření nových profesí, jako jsou komunitní pracovníci, domácí asistenti, manažeři služeb a další. Důležitá je také informovanost a komunikace poskytovatelů služeb mezi sebou i s klienty. Nezastupitelnou roli v novém systému by měly mít obce, které by poskytování dlouhodobé péče koordinovaly. Nový systém dlouhodobé péče by měl kromě lékařů, ústavů, lůžkových zařízení typu dlouhodobé péče a podobně zahrnovat i fyzioterapii, ergoterapii, ambulanci pro poruchy paměti a pro kognitivní rehabilitaci, nutriční poradenství, paliativní péči, chráněné bydlení, telemonitoring a další formy péče odpovídající individuálním potřebám seniorů.

Vytvořením pracovní skupiny MPSV zareagovalo na stárnutí populace, nejednotný model dlouhodobé péče v České republice, nárůst výdajů, různou kvalitu služeb pro staré a zdravotně handicapované lidi a nedostupnost zejména terénních a specializovaných služeb pro seniory v některých regionech. Opatření, která by měla skupina odborníků navrhnout, by měla vést k větší provázanosti zdravotní a sociální péče. Jejími členy jsou zástupci MPSV, Ministerstva zdravotnictví, vybraní poslanci a senátoři Parlamentu České republiky, zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny a odborníci z České gerontologické a geriatrické společnosti a z nevládních neziskových organizací. Poslední setkání skupiny se uskutečnilo na konci března.

Experti vychází především z příkladů „dobré praxe“ v pilotních projektech zaměřených na terénní a lůžkovou zdravotně sociální péči. Současný stav poskytování sociálně zdravotní péče ve vybraných službách podrobili důkladné analýze. Zatím se shodli na tom, že je potřeba sjednotit zdravotní a sociální služby ústavní, ambulantní i poskytované v domácnostech. Nutná je podle nich také transformace léčeben pro dlouhodobě nemocné a domovů pro seniory.

Dlouhodobá péče by měla být součástí reformy sociálních služeb. Aby k tomu mohlo dojít, je dle odborníků potřeba, aby byl systém péče o seniory zakotven v české legislativě. Důležitá je také změna celkového přístupu k seniorům, vzdělání profesionálů pečujících o ně a reorganizace struktury služeb i odborných pracovníků. Vše by mělo fungovat na základě regionálního komunitního principu zajištění služeb. Nezbytné je rovněž vytvoření strategie geriatrické péče, komunitních gerontologických služeb a péče pro lidi s demencí.

Dlouhodobou péči, nedílné zdravotní a sociální, potřebují lidé, kteří nejsou zcela soběstační v základních aktivitách (provádění hygieny, oblékání, schopnost se samostatně najíst atd.) a tento stav je víceméně či dlouhodobě trvalý.  Většinou to jsou lidé vyššího věku, může se však týkat i chronicky nemocných a zdravotně postižených. V letech 2008–2009 bylo v České republice přibližně 1,4 milionu obyvatel starších 65 let. Podle odhadů by jich v roce 2020 mělo být 2,35 milionu. Cca 16 % z nich potřebuje a bude potřebovat nějaký typ zdravotní a sociální péče. Dle průzkumů dostupnost této péče kladně hodnotí pouze 30 % obyvatel České republiky...
(marie,tz,foto:archiv)
                                                                    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…