Nutriční tahák na dovolenou- destinace Řecko

11.06.2014 12:00

Nutriční tahák na dovolenou-  destinace Řecko
Foto:
Popisek:

Řecká kuchyně je velmi pestrá, chutná i zdravá. Vždyť se jedná o středomořskou stravu plnou olivového oleje, rajčat, oliv, cukety, česneku, ovčích a kozích sýrů…Maso v Řecku často připravují pomocí dušení, oblíbené je skopové, drůbeží a samozřejmě ryby. V jídelníčku také převládají různé saláty, které vám přijdou vhod v teplých dnech, doplněné o sýr feta klidně poslouží jako hlavní chod.

Co vybrat:

souvlaki - oblíbenou řeckou pochoutkou jsou souvlaki, opečené maso na špízu, nejčastěji jde o vepřové či skopové. Můžete si dát klasický špíz s chlebem či  hranolky (pokud si hlídáte svou postavu, tak se jim raději vyhněte), nebo s pita chlebem, nejideálnější přílohou je ovšem zeleninový salát.   

tifado – dušené, nejčastěji skopové maso, trochu připomíná český guláš. Tomuto pokrmu není co vytknout, jen pečlivě vybírejte přílohu.

gyros – kořeněné maso opékané na rožni je velmi populární i u nás. V Řecku se tento pokrm připravuje nejčastěji z vepřového,  někdy ze skopového, zatímco u nás je neoblíbenější  verze kuřecí. U stánku se gyros ovykle prodává v pitě (arabském chlebu), v restauraci s hranolky.  Ale o těch už jsme mluvili výše.  Gyros se podává se speciální řeckou omáčkou tzatziki, která nahrazuje naší tatarku. Na rozdíl od ní je však tato omáčka dietnější a zdravější. Záleží však, kolik si ji dáte a co dalšího vám do pita chleba vloží – zelenina je vítaná!

dolmades - vinné listy plněné rýží někdy i v kombinaci s mletým masem. Podávají se teplé nebo studené. Doplněné o zeleninový salát jsou skvělým hlavním jídlem.

gemista někde také yemista - pečené rajče plněné rýží je výborný pokrm sacharidového typu.  Je proto vhodné doplnit ho o nějakou bílkovinu a nepřehánět to s množstvím – ideální je dát si jedno pečené plněné rajče jako přílohu k rybě nebo dušenému masu.

gigantes - velké bílé fazole v tomatové omáčce. Řekové často zpracovávají luštěniny, které do zdravého jídelníčku i do redukčního režimu rozhodně patří.

Co si dopřát s mírou:

saganaki - smažený feta sýr aneb řecká varianta našeho klasického „smažáku“

haloumi (bílý ovčí sýr) - Jako základ kyperské diety se tu podává téměř ke každému jídlu. Tradičně se vyrábí ze směsi kozího a ovčího mléka, i když někdy může obsahovat i mléko kravské. Bohužel je dost tučný, proto pozor na množství -  spíše jej jen ochutnejte a doplňte o zeleninu.

tzatziki - hutný tučný (až kolem 10% a více) řecký jogurt s nastrouhanými okurkami a česnekem, někdy se přidává i kopr. Rozhodně stojí za to jej vyzkoušet – jen dávejte pozor, k čemu si ho objednáváte. Pokud si chcete svou váhu udržet, už si k němu nedávejte pečivo a spíše jej konzumujte k zelenině a rybě.

moussaka -  lilkový nákyp s mletým masem. Celý pokrm se zapéká v troubě a je dochucený bešamelovou omáčkou a skořicí. Někdy je moussaka obohacená o cukety a další zeleninu. Byť se zdá, že díky použité zelenině se bude jednat o lehký pokrm, bohužel vzhledem k bešamelu i způsobu přípravy, kdy je nutné jednotlivé vrstvy nejdříve zvlášť osmažit a až pak se vrství do pekáče, je tomu naopak. Moussaka je relativně kaloricky náročná, proto ji ochutnejte v poloviční porci a spíše k obědu, kdy máte ještě šanci díky odpolednímu plavání přijaté kalorie alespoň částečně „spálit“.

baklava - je tučný, velmi sladký zákusek, připravovaný z vrstev těsta filo (připomíná naše listové), plněného sekanými ořechy, polévaného sirupem či medem.

frappé - vyšlehané espreso s mlékem a cukrem nebo i se zmrzlinou. Lze jej však objednat bez mléka i cukru, takže si číšníkovi nestyďte říci o dietnější variantu!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…