Nykturie - poruchy močení u dospělých

28.12.2013 8:31

Nykturie - poruchy močení u dospělých
Foto:
Popisek:

Ačkoli se mnohým lidem zdá, že potřeba močení během nočního spánku je zcela normální a souvisí se stoupajícím věkem, není to tak úplně pravda. Zdravý člověk by měl mít spánek nepřerušený pocitem na močení, a to i ve vyšším věku. Noční močení je možno považovat za normální snad pouze při vysokém příjmu tekutin těsně před spaním.
Nemoc nebo příznak nemoci?
Potřeba nočního močení, tzv. nykturie, může souviset s řadou „patologických“,
tj. nenormálních zdravotních stavů. Právě proto byla dříve nykturie považována za symptom neboli příznak, jenž souvisí s jiným onemocněním. V lékařských slovnících bývá nykturie popsána jako časté močení v noci, které je např. jeden z příznaků srdečního selhávání. Teprve v roce 2002 byl tento „příznak“ uznán za syndrom neboli samostatnou klinickou jednotku.

Svěřit se s nočním problémem
Od nykturie je nutno odlišit stavy, kdy je pacient vzbuzen z jiného důvodu a na toaletu si dojde jen “preventivně“. Nykturie může být projevem určitého onemocnění, a proto by se člověk trpící nykturií měl o svém „nočním chození“ zmínit svému praktickému lékaři nebo specialistovi, nejlépe urologovi. Mnoho pacientů však tento problém bagatelizuje, nepřikládá mu vážnost a přičítá jej pokročilému věku. U mladších pacientů trpících nykturií, je to zase spíše otázka neinformovanosti, proč se o svém nočním močení lékaři nesvěří.
Únava, úrazy a jiná trápení
Nykturie je hlavní příčinou přetržení spánku. Nykturie proto vede k denní únavě pacienta, vyčerpání či sklonu k depresi, poruchám koncentrace a koordinace zejména u starších pacientů. Kvůli nedostatku spánku pak může docházet k pracovním úrazům nebo dopravním nehodám. K úrazům vede nejen únava, ale také samotné noční pobíhání mezi postelí
a toaletou. V důsledku pádů se objevují u pacientů otřesy mozku, zlomeniny, a to zejména dolních končetin. Léčba a hojení např. zlomeniny stehenního krčku vyžadují pobyt na lůžku, což může u starších pacientů způsobit další komplikace. Nykturie nemusí být pro pacienta pouze zdravotním problémem, ale i sociálním. Pacienti se mohou trápit pocitem, že neustálé buzení a vstávání může rušit jejich rodinu. Pokud je pacient upoután na lůžko a nemůže si dojít na toaletu sám, potřebuje pomoc spolubydlícího nebo ošetřujícího personálu. Toto vše má vliv na psychiku pacienta.

Vliv věku a pohlaví na noční močení

Dle průzkumů z roku 2009 probudí nutkání na močení jednou za měsíc až 41 % české populace starší 15 let a u 13 % Čechů se toto děje každou noc. Dle studie EPIC, jíž se účastnilo 19 tisíc tazatelů z 5 zemí, do věku 39 let převažuje nykturie u žen, ale u tazatelů nad 60 let věku již rozdíl v zastoupení mezi muži a ženami není. Přesná příčina, proč se vyskytuje nykturie u žen v dřívějším věku, není přesně zcela objasněna, ale pravděpodobně to souvisí s fyziologií ženy a těhotenstvím. Pro dospělou populaci ve věku mezi 50-59 lety se uvádí výskyt nykturie u žen 58 % a u mužů až 66 %, zatímco u seniorů nad 80 let je to již 72 %
u žen a až 91 % mužů

Příčiny nočního problému

Nykturie může být spojena s řadou dalších onemocnění, proto je důležité tento symptom neopomíjet a poradit se o něm se svým praktickým lékařem, případně specialistou (urologem, geriatrem či interním lékařem). Hlavní příčiny nykturie můžeme rozdělit do čtyř základních skupin:
První z nich je noční polyurie. Noční polyurie je uváděna jako nejčastější příčina nykturie. Až 70 % nykturií způsobuje noční polyurie. Noční polyurie je definována jako vymočení 20 % celkového objemu moči v noci, a to
u mladých jedinců.
U jedinců nad 60 let je noční polyurie definována jako vymočení 33 % celkového objemu moči v noci. Noční polyurie je často spojena s obrácením denních biologických rytmů produkce moči dané sekrecí vasopresinu.

Druhou skupinou příčin je tzv. polyurie; jedná se o stav, kdy např. 70kilogramový pacient za den vymočí více než 2,8 litru moči. Její nejčastější příčinou je nadměrný přísun tekutin. Důvodem však může být interní onemocnění jako je diabetes insipidus (žíznivka či úplavice močová) nebo diabetes mellitus (cukrovka). Polyurie může být také navozena nadměrným užíváním diuretik (léky na terapii vysokého krevního tlaku) či ledvinným a srdečním chronickým selháním.    

Třetí skupinou příčin nykturie jsou poruchy spánku a stavy s tímto spojené, například syndrom spánkové apnoe. Spánková apnoe je charakterizována dýchacími pauzami během spánku a doprovázená mnohdy chrápáním.

Čtvrtou skupinou jsou onemocnění spojená s malým objemem močového měchýře, jako je například neurogenní močový měchýř, benigní hyperplazie prostaty, cizí těleso v močovém měchýři (kamínky) nebo postižení močového měchýře nádorem či po ozařování při léčbě karcinomu děložního čípku, ekta atp.

Dotazování ani vyšetření nebolí
Pokud pacient trpí nykturií, měl by se obrátit na svého lékaře, jenž doporučí odborné urologické vyšetření. Vyšetření urologem se pacient nemusí obávat. Vyšetření není nijak bolestivé a skládá se zejména z anamnézy tedy „historie pacienta“ a základních neinvazivních1 vyšetření. Co se týče anamnézy, lékař se dotazuje na rodinné a interní onemocnění, neurologická onemocnění, poruchy spánku, operace, poranění páteře a užívání léků či návykových látek. Pomocníky mu při tom jsou dotazníky týkající se inkontinence moči, neurogenního močového měchýře, benigní hyperplazie prostaty a zejména pitná
a mikční karta pacienta (deník příjmu a výdeje tekutin).

Deník příjmu a výdeje tekutin

Pacient si do pitné a mikční karty zapisuje čas, porci a typ vypité tekutiny a zároveň i množství a čas vymočené moči. Díky této kartě dokáže lékař posoudit velikost porce moči a počet nykturií. Pitnou a mikční kartu je možno nalézt na webových stránkách www.nykturie.cz. Pacient tak může přijít již s vyplněnou kartou k lékaři, což urychlí jeho diagnostiku a případně i ušetří další návštěvu.

Jemné ruce lékaře

Za fyzikální vyšetření se považuje prohlédnutí pacienta včetně genitálu a vyšetření přes konečník. Z laboratorních vyšetření je nutno provést odběr moči a vyloučit tak zejména močovou infekci. K dalšímu vyšetření pak patří ultrazvukové vyšetření ledvin a močového měchýře, kde lékaře zajímá, zdali je močový měchýř po vymočení opravdu prázdný. Posledním vyšetřením je tzv. uroflowmetrie. Toto vyšetření je také neinvazivní a spočívá ve vymočení se pacienta do speciálního „trychtýře“, který lékaři zhodnotí rychlost proudu moče, sílu paprsku a jeho přerušování či prodlevu celkového času močení. Uroflowmetrie vyloučí tzv. subvezikální obstrukci močového měchýře, což je překážka nacházející se pod močovým měchýřem, která zabraňuje průchodnosti močové trubice, aby se mohl močový měchýř vyprázdnit.
 
Jak na nykturii?
Nykturie je opomíjený zdravotní problém, který lze účinně a efektivně léčit. Léčbu nykturie dělíme na režimovou a medikamentózní. Základem léčby nykturie jsou režimová opatření, ke kterým patří úprava příjmu tekutin dvě hodiny před spaním, přesunutí příjmu tekutin zejména do dopoledních hodin, kdy v horizontální poloze dochází k jiné redistribuci tekutin nežli v poloze vertikální. Z tohoto důvodu tekutiny redistribuované v horizontální poloze jsou pak vylučovány ledvinami v dopoledních hodinách a nejsou kumulovány v organizmu jako ve vertikální poloze přes noc. Dále je třeba omezit nebo vyloučit požívání alkoholu a kofeinu na noc, protože mají močopudný vliv.

K medikamentózní léčbě lékař přistupuje, když samotná změna životního stylu a režimu nepřináší požadované výsledky. Vasopresin je hormon produkovaný podvěskem mozkovým, který ovlivňuje tvorbu moče. Pokud tělo vytváří málo vasopresinu, je třeba mu jej doplnit látkou se stejným nebo podobným účinkem, a to desmopresinem. Desmopresin je český vynález vážící se na receptory určené právě pro vasopresin (antidiuretický hormon)2, jehož sekrece se s věkem snižuje. Desmopresin tedy vede k snížení tvorby moči a jejímu zahuštění. Užívá se v podobě tablet rozpustných pod jazykem, podávaných před spaním s omezením příjmu tekutin po jeho užití.

Kam se obrátit?
Prvním krokem ke zlepšení stavu je návštěva odborného lékaře (urologa). S dotazem či prosbou o radu je možné se obrátit na internetovou poradnu www.nykturie.cz. Zde jsou kromě odpovědí odborníků k dispozici také speciální dotazníky a kontakty na odborná pracoviště zabývají se léčbou nykturie.

Více informací o nykturii najdete na www.nykturie.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…