Ochrana dětí proti žloutence A je stále aktuální

17.08.2011 0:00

Jak mohou rodiče své děti před onemocněním chránit? Důležitá je prevence. Děti se musí vyvarovat rizikového chování a rodiče by měli zvážit možnost nechat své děti očkovat.

Ochrana dětí proti žloutence A je stále aktuální
Foto:
Popisek:

Onemocnění žloutenkou A je v České republice neustále aktuální. Více než třetinu pacientů tvoří děti.

 Počet nemocných přesahuje hodnoty typické pro ČR před rokem 2008, kdy u nás vypukla epidemie a žloutenkou A onemocnělo rekordních 1648 lidí. Jak mohou rodiče své děti před onemocněním chránit? Důležitá je prevence. Děti se musí vyvarovat rizikového chování a rodiče by měli zvážit možnost nechat své děti očkovat.

Nejčastěji u nás onemocní žloutenkou A děti do 10 let. Častěji se dostávají do situací, kdy se vystavují riziku nákazy virem žloutenky A. Malé dítě si potřebuje všechno osahat, vyzkoušet a nezřídka také ochutnat. Starší děti zase jezdí na tábory, chodí do různých zájmových kroužků a tráví hodně času ve skupinách, kde se daří například planým neštovicím, chřipce či žloutence A. Účinnou prevenci proti těmto infekčním onemocněním představuje očkování.

Když se rodiče rozhodnou očkovat své děti proti žloutence A, poskytnou jim ochranu minimálně na 25 let. Vakcína je dostupná ve variantě pro děti a dospělé.

Očkování pro děti od 1 do 15 let věku se podává ve dvou dávkách. Pokud očkování rodiče zvažují, mohou  využít slevové akce a ušetřit na očkování jednoho dítěte až 400 Kč. Navíc většina zdravotních pojišťoven také na očkování proti žloutence A zatím přispívá, některé částkou až 1000 Kč.

Díky očkování v jarním období dítě získá obranyschopnost proti nemoci ještě před letními prázdninami. Rodiče tak mohou být klidnější, že jejich očkované dítě je před onemocněním chráněno, ať už bude na táboře či na dovolené ve Středomoří, kde je výskyt viru žloutenky A několikanásobně vyšší než u nás.

Věděli jste že…

  • žloutenka A není jen nemoc špinavých rukou?
  • u dětí se nemusí projevit typické zežloutnutí kůže a nehtů, a proto je nemoc často zaměňována s chřipkou?
  • za rok 2010 se žloutenkou A v České republice nakazilo 862 lidí, z čehož asi třetina jsou děti ve věku od 1 do 10 let?
  • k přenosu viru žloutenky A se stačí dotknout úst rukama, ve kterých jsme před tím drželi kontaminovaný předmět, nebo se napít nápoje s ledem vyrobeným z kontaminované vody?
  • virus žloutenky typu A je velmi odolný, přežije i v ledu a vydrží až pětiminutový var?
ml,TZ,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …