Očkovat se proti chřipce? Jestli ano, tak právě teď

13.11.2012 0:00

Nevíte, jestli se nechat očkovat proti chřipce, váháte? Náš článek vám možná pomůže v rozhodování...

Očkovat se proti chřipce? Jestli ano, tak právě teď
Foto:
Popisek:

Proočkovanost proti chřipce v Česku je nízká, nyní je nejvhodnější doba...

Očkování proti chřipce má v Česku podle hygieniků zhruba pět procent lidí. Je to číslo srovnatelné s rozvojovými zeměmi, řekla Renata Vaverková z Krajské hygienické stanice Brno. Pro oslabené, starší a nemocné lidi může být přitom chřipka smrtelná. Ročně zemře v ČR na chřipku zhruba 2000 lidí. Epidemie prý v současném období zatím nehrozí, podle Vaverkové je nyní nejvhodnější doba nechat se očkovat.
   
Současná situace s chřipkovými onemocněními je v Evropě mírná, vyšší výskyt zřejmě přijde v následujících měsících. Prodělaná chřipka nezanechává imunitu a očkování je třeba opakovat každý rok. "Je třeba rozlišit akutní respirační onemocnění a chřipku. Chřipka člověka skolí a znemožní mu běžné fungování. Může způsobit komplikace a je to nebezpečné onemocnění," řekla Vaverková.
  
Očkování uvádí hygienici jako vhodný způsob prevence před chřipkou. Účinnost vakcíny je kolem 80 až 90 procent, člověk za ni zaplatí zhruba 200 až 300 korun. Senioři nad 65 let a lidé s určitým chronickým onemocněním definovaným pojišťovnami mají očkování zdarma. "Proočkovanost u nás je hluboko pod úrovní doporučenou Světovou zdravotnickou organizací," podotkla Vaverková.

V Česku jsou nyní lidé nejčastěji nemocní akutním respiračním onemocněním, které má zhruba 1100 lidí na 100.000 obyvatel. Zvýšený výskyt hygienici zaznamenali po zahájení školního roku a drží se stále.

(MB,ČTK,foto:archiv)
   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…