Onemocnění sítnice je hlavní příčinou slepoty u dětí

15.10.2012 0:00

Nejčastější příčinou slepoty a těžkého zrakového postižení v dětském věku je onemocnění sítnice u nezralých, předčasně narozených dětí (ROP).

Onemocnění sítnice je hlavní příčinou slepoty u dětí
Foto:
Popisek:

Centrum zrakových vad ve Fakultní nemocnici Motol eviduje ročně zhruba 30 nových případů. Pokud se ROP rozvine, je možné ho léčit, klíčová ale je včasná a správná diagnóza. Centrum je nově vybaveno přístrojem, který to dovede, sdělil primář oční kliniky dětí a dospělých Milan Odehnal.
   
"Podle sítnicových nálezů, které jsou někdy velmi specifické a složité, lze pak načasovat a indikovat další postup nebo následnou léčbu," uvedl. Nejrizikovější skupinou jsou děti s porodní hmotností pod 1000 gramů. U nich hrozí úplné odchlípení sítnice.
   
Pro jejich vyšetření je určen speciální přístroj Retcam 3, což v překladu znamená kamera na snímání sítnice oka. Přístroj umožní prostorové a barevné digitální zobrazení očního pozadí (retiny) dětí i dospělých.
   
Vytvořená fotodokumentace je na rozdíl od běžných fotografií a vyšetření očního pozadí trojrozměrná. Lékař nevidí tedy jen malý úsek nebo část sítnice, ale celý obraz očního pozadí. Může tak nález přesněji vyhodnotit. Fotografie je možno archivovat, srovnávat v čase a také je odesílat po internetu ke konzultaci dalším odborníkům.
   
Vlastní fotodokumentaci může provádět vedle lékaře i odborně zaškolená sestra. Přístroj umí pořídit také fotografii přední části oka, tedy rohovky nebo víčka. Je možné k němu připojit další zařízení, která umožní cévy sítnice lépe pozorovat. Přístroj je vybaven řadou speciálních čoček ke sledování očního pozadí. Lékař při vyšetření vidí to, co právě sleduje, na velkém displeji.
   
Motolská klinika se věnuje léčbě očních poruch u dětí přes 30 let. Je superkonsiliárním pracovištěm pro celou ČR a spolupracuje s neonatologickými centry, která pečují o nezralé novorozence.

(MB,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …