Ostravané budou mít rok a půl zkomplikovaný život

16.01.2012 9:59

Uzavírka Svinovských mostů, která bude rok a půl komplikovat dopravu řidičům v Ostravě a začala v pátek 13. ledna, proběhla podle náměstka primátora Ostravy Aleše Boháče (ČSSD) tak, jak měla.

Ostravané budou mít rok a půl zkomplikovaný život
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice


"Všechny objízdné trasy jsou připraveny, v průběhu pondělka se budou ještě dolaďovat  křižovatky se semafory. Všechno funguje. Řidiči si to mohli v průběhu víkendu ve svátečním provozu zkoušet. Sobotní ranní špička proběhla bez problému a je vidět, že řidiči jsou informováni. Začínají odbočovat už dříve, využívají Francouzské ulice a díky tomu jsme už mohli nastavovat signalizační plány, tak aby na hlavní dopravní špičku v pondělí bylo vše připraveno," uvedl na dotaz ParlamentnichListů.cz náměstek a dodal: "Jenom mne mrzí netolerantnost některých řidičů, kteří pořád vjíždějí do zákazu vjezdu na Svinovských mostech i za cenu toho, že je samozřejmě čeká pokuta a snaží si tak zkrátit trasu. Jezdí mezi dělníky, kteří tam pracují tím pádem ve ztíženém provozu".


Dva z deseti řidičů vjíždějí do zákazu vjezdu


Podle jeho slov na přepojení tramvajové tratě dalších úpravách pracuje celkem osm firem. "Z deseti až dva řidiči jedou rovně. Jsou to jednotlivci, ale způsobují tím problém, protože se pak musí vracet, musí couvat a to samozřejmě může způsobit nehodu  A každá nehoda při tak napnutém dopravním provozu  znamená zdržení dopravy ještě dvojnásobně více a zbytečné komplikace," uvedl Boháč. Podle něj zatím nebyla naštěstí hlášena žádná závažná dopravní nehoda, Policie ČR je však v plné pohotovosti.
 

"Já budu v pondělí ráno kolem 5 hodiny s ředitelem dopravního podniku na místě, abych se podíval, jak to funguje. Pak se budeme pohybovat na Integrovaném bezpečnostním centru, aby jsme mohli okamžitě reagovat na případné problémy. V pohotovosti bude i  Městská Policie, která bude mít připravenou odtahovou službu, tak auto, pokud nepojede ihned odstranila," řekl náměstek s tím, že pondělí bude velká zkouška.


V podstatě řešení vážné dopravní situace v Ostravě v souvislosti s rekonstrukcí Svinovských mostů se týkalo také setkání primátora města Petra Kajnara a náměstka Aleše Boháče s ministrem dopravy Pavlem Dobešem. "Jsem velmi rád, že pan ministr si udělal ten čas a přijel se osobně podívat na stav dálnice D 1 a seznámil se s jejím stavem," řekl ParlamentnimListům.cz náměstek  Boháč.


Dálnice D1, v minulosti označovaná jako D47 byla svárem sporu mezi Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) a zhotovitelem firmou Eurovia CS. ŘSD chce dálnici reklamovat, protože tvrdí, že na zhotovení nebyl použit ten správný stavební materiál a dálniční mosty jsou v hhavarijním stavu. V polovině prosince dokonce omezil na třech dálničních mostech rychlost ze 110 kilometrů v hodině na 60. Zástupci firmy Eurovia CS zase tvrdí, že mosty jsou konstrukčně naprosto v pořádku a omezovat rychlost nemělo žádný smysl.


Město Ostrava chce lépe komunikovat s ministerstvem dopravy
 

Náměstek Boháč přiznal, že město do sporu mezi zhotovitelem a ŘSD nemůže nijak zasáhnout, protože mu to nepřísluší. "My jsme chtěli pana ministra seznámit s aktuální situací, která je v Ostravě hlavně v souvislosti s uzávěrkou Svinovských mostů, protože počítáme s dálnicí jako s objízdnou trasou. Dohodli jsme se, že na základě tohoto jednání budou ustaveny konkrétní osoby, tak abychom mezi sebou dokázali lépe komunikovat, abychom my jako město dokázali rychle reagovat v případě dalších omezení nebo nepředvídatelných událostí a vážných dopravních nehod na dálnici. Musíme vědět, jak máme naše řidiče informovat a co můžeme jako město pro řidiče nachystat v dalším období v objízdných trasách," uvedl náměstek Boháč.


Podle něj se také na snídani s ministrem dopravy Pavlem Dobešem domluvili na zpracování postupu v případě mimořádné události, která by mohla nastat na objízdné trase po dálnici i v důsledku zvýšeného pohybu aut. "Znamená to, že bychom mohli odklonit například tranzitní dopravu už někde v Příboře. A dále jsme se bavili s panem ministrem i o dalších stavbách napříč krajem, které jsou v přípravách. Bavili jsme se také o Místecké ulici a o dalších mimoúrovňových křižovatkách, které na území města jsou," uzavřel Boháč.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

8:20 Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

Boje na nové severovýchodní frontě mezi Ruskem a Ukrajinou dále pokračují. Bojuje se o město Vovčans…