Ovoce kaki se hodí do slaných i sladkých receptů, vyzkoušejte je

22.10.2015 0:00

Kaki Persimon Bouquet je sladké ovoce plné vitamínů, jehož sezóna trvá jen od podzimu do konce roku. Je tedy nejvyšší čas ho vyzkoušet.

Ovoce kaki se hodí do slaných i sladkých receptů, vyzkoušejte je
Foto: dodavatel TZ
Popisek: ovoce

Díky tomu, že nemá semínka ani pecku, snadno se krájí a nemusí se loupat, se výborně hodí i na vaření. Skvěle si rozumí i se slanými pokrmy. Ostatně přesvědčit se o tom můžete sami. Začít můžete třeba tradiční španělskou polévkou gazpacho, která se podává studená. Původní recept kaki neobsahuje, ale přidání této suroviny se v tomto případě určitě vyplatí. Na netypické gazpacho si připravte:

500 g kaki Persimon Bouquet
400 g rajčat
půlku okurky
50 g červené papriky
50 g zelené papriky
1 cibulku
1 stroužek česneku
50 g tvrdého namočeného chleba
1 polévkovou lžíci jablečného octa
150 ml olivového oleje
sůl

Všechnu zeleninu, kaki Persimon a namočený chleba nakrájejte na kousky, přidejte česnek a ocet a rozmixujte šlehačem. Rozmixovanou směs propasírujte a dochuťte olivovým olejem a solí. Studenou polévku podávejte v pohárech nebo polévkových miskách.

Dalším lehkým jídlem, kterému kaki Persimon sluší, jsou zelené fazolky. Na skvělý recept s prosciuttem budete potřebovat:

4 kaki Persimon Bouquet
2 lžíce medu
4 lžíce olivového oleje
1 lžíci citrónové šťávy
1 lžíci máku
200 g fazolek
150 g rukoly
100 g prosciutta

Z medu, oleje, citrónové šťávy a máku si ušlehejte zálivku a dejte ji vychladit. Fazolky spařte v osolené vodě asi na 2-3 minuty, nechte okapat a vychladnout. Rukolu opláchněte, kaki nakrájejte na tenčí plátky, kostičky nebo měsíčky. Všechno promíchejte, přidejte plátky prosciutta a dochuťte zálivkou.

Pokud už máte kaki Persimon vyzkoušené, dobře víte, že se nemusíte bát zařadit ho ani na sváteční rodinnou hostinu. Výborně se hodí třeba ke kachně.

Na nákupní seznam si pro tento oběd připište:

600 g kachních prsou
2 ks kaki Persimon Bouquet
300 ml šťávy z kachny
50 ml octa z malin
100 ml likéru z pomerančů
200 g cukru
1 lžičku másla
1 svazek čerstvého česneku
sůl
olivový olej

Nejprve si očistěte kachní prsa a odstraňte přebytečný tuk. Potom opatrně nařízněte mřížku v kůži, tak abyste neřízli do masa. Pak si začněte připravovat omáčku. Do hrnce dejte 100 g cukru, ocet a nechte vařit, než začne cukr karamelizovat. Přidejte pomerančový likér, nechte odpařit alkohol, vmíchejte šťávu z kachny a povařte. Potom kaki Persimon Bouquet nakrájejte na silnější plátky. Na pánvi rozpusťte máslo spolu se zbylým cukrem a s kaki. Vařte, dokud ovoce nezkaramelizuje po obou stranách. Česnek spařte ve slané vodě a opečte ho na pánvi s trochou oleje a soli. Pak už zbývá jen dozlatova osmažit prsa z obou stran a naservírovat je na talíř i s kaki, omáčkou a česnekem.

Sladké kaki Persimon samozřejmě svádí k přípravě sladkých pokrmů. Jedním z těch, kde krásně vynikne jeho chuť, jsou např. brownies. Ty se pečou z:

125 g másla
125 g hořké čokolády
125 g cukru
80 g marmelády z kaki
2 vejce
1 lžičku vanilkového extraktu/výtažku
60 g polohrubé mouky

Marmeláda:
230 g kaki Persimon Bouquet
180 g cukru
pár kapek citronu

Vanilková poleva:
150 ml smetany
100 g cukru
½ lusku vanilky

Do receptu na brownies budete potřebovat marmeládu z kaki. Tu si připravte předem. Nejprve kaki Persimon Bouquet spařte ve vroucí vodě, rychle vyjměte a dejte do studené vody s ledem, aby neztratilo barvu. Kaki dobře oloupejte a rozmačkejte. Vezměte pánvičku a vlijte do ní scezenou šťávu. Přidejte cukr a na mírném ohni povařte.
Až budete mít hotovo, můžete začít s přípravou samotných brownies. U těch začněte vymazáním formy máslem, dno vyložte papírem na pečení. Předehřejte si troubu na 180 °C. Ve vodní lázni míchejte máslo, žloutky a čokoládu, až se vám vytvoří krém. Přidejte cukr a míchejte, dokud se vše nespojí. Pak přidejte marmeládu z kaki Persimon Bouquet, zamíchejte a odstavte z ohně. Postupně vmíchejte mouku, vanilku, špetku soli a sníh z bílků. Směs vlijte do formy. Pečte asi 25-30 minut a po vyjmutí nechte vychladnout. Až budete brownies podávat, přelijte je vanilkovou polevou. Tu si připravíte svařením smetany s vanilkou a cukrem.

Kromě slaných a sladkých jídel se kaki Persimon perfektně hodí i do koktejlů. Přidat ho můžete do různých snídaňových smoothies, ale vynikne i v alkoholických drincích. Pro jeden takový byste ve svém baru měli mít:

3 cl bílého rumu
3 cl tmavého rumu
5 cl rozmačkaného kaki Persimon Bouquet
5 cl ananasové šťávy
1 cl citronové šťávy
1 cl grenadiny

Do šejkru si nasypte rozdrcený led, přidejte všechny ingredience a důkladně protřepte. Hotový koktejl ozdobte půlměsíčkem kaki Persimon Bouquet.

Kaki Persimon Bouquet obsahuje vysoký podíl vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Pomáhá navíc při stresu, nervozitě a únavě. Důvodů pro zařazení do jídelníčku je tedy hned několik. Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání např. v obchodní síti Kaufland, Globus a v kamenných maloprodejnách. Cena se pohybuje od 10 – 18 Kč za kus. Více informací najdete na www.nejkaki.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…