Pacienti změny v poplatcích kritizují, lékaři a lékárny vyčkávají

09.07.2010 12:30

Za "příliš malé zlepšení špatného" označil Svaz pacientů dohodu ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, že v lékárnách nebudou lidé platit za položku na receptu, ale za celý recept.

Pacienti změny v poplatcích kritizují, lékaři a lékárny vyčkávají
Foto:
Popisek:

Růst platby za den v nemocnici z 60 na sto korun zcela odmítl. Nemocnice naopak růst poplatků vítají, vyšší výnos jim prý ale vezme očekávaný růst DPH. Lékaři a lékárny vyčkávají, jak bude dohoda v praxi provedena, vidí v ní řadu rizik. ČSSD chce podle serveru iHNed.cz zvýšení poplatků napadnout u Ústavního soudu.
   
"Svaz pacientů by zrušil všechny poplatky, logiku nemají, neregulují nic," řekl viceprezident svazu Josef Mrázek. Podotkl, že lidé nechodí do nemocnice, protože by si chtěli "udělat libůstku", rozhoduje o tom lékař.
  
"Koalice očividně chystá obrovský nárůst spoluúčasti. Pověříme právníky, aby nám řekli, jestli zvýšení poplatků není v rozporu s ústavou, která garantuje nárok na bezplatnou péči. A jestli nám řeknou, že máme šanci, tak ústavní stížnost stoprocentně podáme," řekl serveru iHNed.cz stínový ministr zdravotnictví a středočeský hejtman David Rath.
   
Podle dohody stran koalice také zdravotní pojišťovny přestanou platit levné léky. Pacient bez doporučení praktika dá za návštěvu specialisty víc, mluví se o 200 korunách. Poplatek za recept by mohl stoupnout na 50 korun. Konkrétní výši navrhne budoucí ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) na základě analýz a propočtů. V září či říjnu by měl dát návrh sněmovně. Změny by mohly platit od ledna příštího roku, řekl ČTK poslanec ODS Marek Šnajdr.
   
Zvýšení poplatků u specialistů bez doporučení praktika uvítal předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák. Řekl, že v Británii vůbec není přímý přístup pacienta ke specialistovi. V ČR si pacient bude moci vybrat. Podle Šmatláka mají praktici kapacity pečovat o více lidí. Mají k tomu i pravomoci, ty by podle něj měly být rozšířeny. Následovat by je mělo i zvýšení plateb od pojišťoven.
   
"Děláme spoustu činností, které dělají specialisté. Ti jsou za to placeni, my nikoli," řekl Šmatlák ČTK. Požadavek se týká i léků, aby už praktik jen kvůli receptu nemusel posílat pacienta ke specialistovi.
   
K psaní levných léků na recept Šmatlák uvedl, že někteří pacienti je vyžadují a nedají si vysvětlit, že by si je měli koupit sami. Pojišťovny je v některých případech hradí, což by podle Šmatláka už neměly.
   
Všeobecná zdravotní pojišťovna podle mluvčího Jiřího Roda dala loni za paraleny 892.000 korun, za acylpyriny 845.000 korun, celkem za tyto levné léky téměř 1,74 milionu. Devět zdravotních pojišťoven dá ročně za všechny léky 38 miliard, celé zdravotnictví spotřebuje na péči 260 miliard.
   
Předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko se ale směrování pacientů přes praktiky obává. Systém podle něj neušetří, za stejné výkony dostávají stejně. "Praktiků je málo, pokud bude pacient nucen jít ke specialistovi přes praktika, vznikne problém s dostupností," varoval.
   
Částka 200 korun, o níž se mluví, se zdá Jojkovi vysoká - pro většinu populace bude problém ji zaplatit. Obcházení více specialistů s jedním problémem se podle Jojka dá zabránit jinak - pacient by měl smlouvu s pojišťovnou, kde za toto bude postižen.
   
Pokud bude zavedeno doporučení, je podle Jojka klíčové, aby zákon přesně stanovil, co má obsahovat. Kromě jména pacienta a lékaře také co nejvíc medicínských informací, například z poslední preventivní prohlídky. Jinak to bude jen něco jako "odpustek" jako na Slovensku, kde se s těmito doporučeními obchoduje, řekl Jojko ČTK.
   
Česká lékárnická komora a Grémium majitelů lékáren se k dohodě politiků zatím nevyjadřují. Poplatek se totiž započítává do ceny léku podle složitého vzorce. Jsou-li na receptu tři balení léku, cena každého balení je podle těchto propočtů jiná. Lékárníci chtějí vědět, jak se změna odrazí v ceně léku, tím i zisku pro lékárnu.
   
Česká lékařská komora nepovažuje poplatky za to nejdůležitější, co se má měnit. Podporuje stanovení standardu a nadstandardu, aby se pacienti mohli na lepší péči připojistit. Háček může podle mluvčího Michala Sojky být v tom, kdo a jak standard stanoví. Komora odmítá dohodu politiků, že lékaři budou psát na recept účinnou látku, ne název léku, a pacient s lékárníkem vhodný lék vyberou. Za volbu léku je ze zákona odpovědný lékař.
(mb,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…