Palas má v penzionu mrtvo. Kdo chce politika vidět, musí se objednat

16.12.2011 20:32

REPORTÁŽ Ludvíkov pod Pradědem je malá vesnice kousek od malebných lázní Karlova Studánka. Velký dům patřící hejtmanu Jaroslavu Palasovi a jeho rodině není ve vylidněné vesničce možné přehlédnout. I přesto, že je již na první pohled "mrtvý".

Palas má v penzionu mrtvo. Kdo chce politika vidět, musí se objednat
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Vicepremiérka Karolína Peake vedle hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Palase


Podle oficiálních údajů bydlí v Ludvíkově 355 obyvatel. Obec nemá poštu, policii, zdravotnické zařízení ani školu. To všechno místním zajišťuje nedaleké městečko Vrbno pod Pradědem, které s Ludvíkovem těsně sousedí.


Jsme rádi, že ho tu máme


Kolem domu patřícímu zřejmě manželům Palasovým je uklizen sníh. Nikde však nikdo není. Těsně u potoka štěká velký vlčák, ale ani ten nevyburcuje žádného z obyvatel, aby vykoukl. Všude je až děsivé ticho a klid.

Návštěvníky čekají. Marně


U hlavní cesty stojí pěkný stylový penzion s restaurací. Všechno je vevnitř přichystáno pro návštěvníky, kteří však nejsou. Není divu, i když je nasněženo, vleky zřejmě ještě stojí. Vždyť pusto a prázdno bylo také těsně pod Pradědem na velkém parkovišti. To dokonce vypadalo značně neudržovaně. V restauraci není ani noha, po chvíli z kuchyně vychází mladý muž. Přikládá do krbu a ptá se, co si žádáme. Když se redakce otáže na hejtmana a jeho nemovitost, zřejmě jej to podráždí. „My jsme rádi, že ho tu máme. Jenom díky němu přišlo do zdejších vesnic trošku peněz, jinak nikoho nezajímáme. Už jsme se o tom bavili s chlapama u piva," reaguje nevrle.

Více o Jaroslavu Palasovi ZDE


Novináři vše překroutí. Budu mlčet


ParlamentníListy.cz se táží na jméno a jeho vztah k penzionu. „To není důležité a já vám to ani neřeknu. Vy novináři všechno překroutíte! Už jsem se poučil, že v tomto státě se nevyplatí s ničím ani souhlasit, ani nesouhlasit, protože se to člověku jako bumerang škaredě vrátí. Nejlepší je od všeho se distancovat!" říká rázně, ale s úsměvem.

Dejte pokoj s Palasem, durdí se lidé


„Dejte pokoj, já se o to nezajímám," odhání nás kousek dál ve vesnici starší paní. O hejtmanovi se bavit nechce. „Víte, jaká je tady nezaměstnanost? Kdyby zaměstnal dva tři lidi, bude to terno, ale co vy o tom můžete vědět," jméno ani ona neřekne.
Jinak je zde v Ludvíkově opravdu božský klid. Na zvonky sousedů zvonit nemá smysl, proto se redakce vydává z vesnice přes Vrbno do Krnova, kde sídlí Palasova senátorská kancelář.


Všichni jsou v obraze


„Senátorská kancelář hejtmana? Tak to asi bude tam, jak je ordinace jeho ženy, taková nová budova se žlutou fasádou," navádí nás asi třicetiletá žena. Velký dům zářící novou fasádou opravdu nese číslo 30. Zepředu je zde velká zdravotní pojišťovna, z boku další firmy, ovšem ceduličku s označením senátorské kanceláře na hlavní třídě nelze zahlédnout.

Zdejší občané však zřejmě svého senátora znají a ví, kde ho najít. Další mladý muž nás bez chvilky zaváhání nasměrovává do dvora. 


U vchodových dveří zvenčí po pravé straně konečně nacházíme ceduli s označením "senátor Jaroslav Palas" a pokračujeme dle instrukcí dál. Přímo na dveřích kanceláře jsou uvedeny návštěvní hodiny 13 až 16 vždy v pondělí. Na internetu návštěvní hodiny uvedeny nejsou, jen adresa. Klepat tedy asi nemá smysl, je teprve něco kolem 11té hodiny, přesto saháme na kliku. Už se chystáme k odchodu, když se zevnitř ozve otočení klíčkem. „Přejete si?" vykoukne a ptá se mne mladý muž, představuje se jako asistent senátora Albert Minol.


Občané se u svého senátora objednávají


Zda dnes pan hejtman a senátor Jaroslav Palas do Krnova odpoledne přijede, prý neví, ale může mu zavolat a případně mne objedná. Praxe je prý taková, že každý, kdo chce se senátorem mluvit, tak dopředu zavolá. 

Parlamentnílisty.cz oslovily s dotazem, co s objektem zamýšlí dál a zda hodlá v oblasti Ludvíkova podnikat také samotného Jaroslava Palase. Přes tiskovou mluvčí hejtmanství Moravskoslezského kraje hejtman a senátor Palas vzkázal, že nemá potřebu se k tomuto tématu vyjadřovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…