Paroubkova propocená košile a hladová manželka. Perly, které neznáte

26.11.2011 16:26

REPORTÁŽ Ustavující sjezd strany Národní socialisté – levice 21. století nepřinesl žádné velké překvapení. Vše proběhlo do písmene tak, jak bylo plánovano. Předsedou byl zvolen Jiří Paroubek, z 235 delegátů pro něj zdvihlo ruku 233, dva se zdrželi, z toho byl jedním Paroubek. Volba místopředsedů se nekonala. Místopředsedy byli jmenováni Jiří Šlégr, Tereza Holišíková a Stanislav Palša.

Paroubkova propocená košile a hladová manželka. Perly, které neznáte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Před zahájením sjezdu v secesním Obecním domě demonstrovala asi pětice příznivců Dělnické strany národně sociální, brzy to však vzdali. Po nich přišli čtyři členové České strany národně sociální s předsedou Jaroslavem Rovným. Ti měli plakát s Paroubkem a nápisem "Jsem narcis". Žluté narcisy pak rozdávali kolemjdoucím, především turistům, kterých šlo okolo nejvíce. „Nevadí nám, že si někdo zakládá stranu, ale to,  že nám krade jméno.

Prohlédněte si FOTOGALERII

Objevil se i Karel Janko, bývalý předseda dnes už neexistující ČSNS 2005. Do podzemních prostor Obecního domu se však nikdo z protestujících přes ochranku nedostal. Několik urostlých svalovců s vyholenými zátylky kontrolovalo delegátům občanské průkazy a novinářům novinářské.

Ke sjezdu:
Paroubek je opět předsedou. Před sálem protestovalo jen pár lidí

Vedro v sále

O tom, že bude Jiří Paroubek zvolen do čela strany asi nikdo nepochyboval. „U ustavujícího sjezdu je volba funkcionářů manifestační, nedal se čekat nějaký boj,“ řekl Paroubek po svém zvolení. Ve svém povolebním projevu tvrdě zkritizoval kroky Nečasovy vlády. Opřel se také do hnutí ANO 2011 miliardáře Andreje Babiše. „Je to jen jiné vydání Věcí veřejných. Ať se raději Babiš stará o to, aby byl chleba k jídlu. Když ho koupím v supermarketu, druhý den není k jídlu,“ opřel se do Babiše Paroubek v téměř hodinovém projevu.

Podrobně sledujeme téma Paroubkova nová strana

Paroubek shrnul hlavní programové cíle strany. NS-LEV 21 chce dostupné a kvalitní zdravotnictví pro všechny, zrušení záměrů na zvyšování důchodové hranice, nulovou DPH u u dětského oblečení a učebnic, zrušení školného na vysokých školách a také progresivní zdanění, které by u nejbohatších mohlo dosáhnout až hranice 50 procent.

K tématu Paroubek v sobotním projevu: nic jim není svaté, vše rozkradou

Nového předsedu doprovázela manželka Petra v jasně fialových šatech se zeleným lemováním. A po boku manžela vydržela sedět v přetopeném sále od deseti ráno do dvou odpoledne.

„Bylo tu hrozné vedro, vypila jsem litry vody. Ale manžel na tom byl hůř, ten si převlékal košili. Teď mám hrozný hlad, těším se na oběd,“ řekla pro ParlamentníListy.cz Paroubková, která si postěžovala na nedostatek času. „To víte, s dvouletým dítětem se nezastavíte. Ale jinak je Margitka zlatá,“ smála se Paroubková.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE

Strana měla pro svůj ustavující sjezd pronajaté rozsáhlé prostory v podzemí Obecního domu, kde bylo několik bufetových stolů s kávou, nealkoholickými nápoji, koláči a sendviči. Všude zářily červené a bílé karafiáty, jako symbol národních socialistů. Delegáti také dostali tašku s čokoládovým kalendářem, programem strany a sjezdu a knihu Jiřího Paroubka a Petra Duchoslava Stručné dějiny národních socialistů. K pozdnímu obědu formou bohatých bufetových stolů byly zabíjačkové hody a pilo se pivo a víno. „Byl jsem tady několikrát s Gerhardem Schroderem a ten nechtěl v Praze nikam jinam chodit,“ vysvětlil spokojený Paroubek.

Hrál s Paroubkem fotbal

Jedním z delegátů sjezdu byl i bývalý předseda fotbalového svazu Jan Obst. Že by přestup ze sportu do politiky? „Ale kdepak, fotbal je moje zaměstnání, ale politice se věnuji odjakživa. „Do listopadu jsem byl v Československé straně socialistické a potom šestnáct let v sociální demokracii,“ řekl  pro  ParlamentníListy.cz Obst. ČSSS byla také stranou Jiřího Paroubka, tam asi vzniklo jejich přátelství. „Kdepak naše přátelství nevzniklo v žádné politické partaji, ale ve škole. S Jiřím jsme přátelé od dvanácti let, hrávali jsme spolu fotbal a diskutovali o politice,“ dodal Obst a tím bylo všechno vysvětleno.

Související
Paroubek: Vítám příchod nových členů nespokojených s poměry v ČSSD

Sám předseda byl naprosto spokojen. „Bylo to až nezvyklé, nikdo necoural se sálu zpátky, jak je zvykem. Myslím, že jsme odvedli kus práce, ale teď je před námi práce ještě opravdu moc. Byl bych rád a považoval bych za úspěch, kdybychom za rok měli ve všech krajích takovou členskou základnu, jakou máme v Ústeckém,“ řekl Paroubek, který prý vypotil dvě kila. „Ale to mně neuškodí,“ smál se.

Před několika dny měla strana pět set  přihlášek a další brzy přibudou po odchodu  dvou stovek lidí z ČSSD v Libčevsi. „Takový hromadný odchod členů politické strany se nevidí každý den a jen svědčí o tom, na co jsem trvale upozorňoval v posledním roce, než jsem společně s Jiřím Šlégrem a dalšími ČSSD opustil. V naší nové straně Národní socialisté – levice 21. století budou vítáni všichni ti, kteří se v ČSSD kvůli chování několika vysoce postavených a vedením ČSSD tolerovaných lidí již nadále necítí konformně. Myslím, že takto nespokojených lidí je v sociální demokracii, a to nejen v Ústeckém kraji, poměrně dost,“ uvedl Paroubek.  „To, ale neznamená, že bychom se zaměřovali jen na nespokojené sociální demokraty, u nás má dveře otevřené každý,“ dodal.

Kam dál:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…