Politici, tady byste prý nechtěli žít. Práce žádná a doma hladové děti

26.02.2012 7:20 | Zprávy

PŘÍBĚH Všichni politici by měli přijít na Bruntálsko a zkusit si tam najít smysluplnou práci. A také si prý vyzkoušet tam nějakou dobu žít. Myslí si to pětačtyřicetiletá Marie, která ještě před několika lety v Krnově úspěšně podnikala. Přestalo se jí dařit, musela skončit a jít se evidovat na úřad práce. Dokonce se musela i s rodinou vystěhovat na Osoblažsko.

Politici, tady byste prý nechtěli žít. Práce žádná a doma hladové děti
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

„Nechápu to, zde je nejchudší kraj, nevětší nezaměstnanost a nejdražší ceny potravin,“ říká pro ParlamentníListy.cz Marie. Litr mléka stojí v Osoblaze 25 korun, když je v akci, tak 18. Za čtvrt kilogramu másla zaplatí 37 korun, pokud je v akci. Běžně stojí 42 korun. Litr oleje v tamějších potravinách přijde na 45 korun. Chleba si Marie raději peče doma.

„Možná bychom nakoupili v akcích levněji někde v supermarketu, ale ten v Osoblaze není. Například do Krnova to máme 36 kilometrů, takže není divu, že jezdíme raději do Polska. Do polského Prudniku to máme jen deset kilometrů a obchodů je tam dost. Naštěstí to máme na nově otevřený hraniční přechod kousek a v Polsku jsou ceny potravin zcela jiné,“ říká Marie. 

Polské potraviny jsou levnější a kvalitnější

Myslí si také, že potraviny u našich severních sousedů jsou daleko kvalitnější. „Mléko u nás koupíte maximálně tříprocentní, kdežto v Polsku je k dostání i 3,5procentní, a to za daleko nižší cenu - za dvanáct korun. A to zlotý v posledním období vůči koruně posílil. Kilogram polského tvarohu, který skutečně chutná jako tvaroh a ne jako nějaká řídká vodnatá kaše, přijde na 35 korun. A vůbec už nemluvím o jejich uzeninách,“ uvádí dále Marie, která musí zabezpečit velkou sedmičlennou rodinu. Má čtyřletou dcerku. Další dcera středoškolačka jezdí do školy do Bruntálu každý den vlakem. „Za dopravu na měsíc dáme 1700 korun, ovšem internát by stál daleko víc. Na to skutečně nemáme." Počítat prý musí opravdu každou korunu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialův „úspěch“: EU vám vyžene z hlavy topení plynem a ježdění na naftu. Tvrdě

10:15 Fialův „úspěch“: EU vám vyžene z hlavy topení plynem a ježdění na naftu. Tvrdě

Velkým tématem eurovoleb byl bezesporu blížící se zákaz prodeje nových aut se spalovacími motory. A …