Pomoc, už nechci žít s mykózou!

09.08.2010 14:00

Jistě každá z nás už alespoň jednou v životě měla tu "čest" se s mykózou setkat. V následujícím článku se dozvíte něco o prevenci a jak s nepříjemnou mykózou bojovat.

Pomoc, už nechci žít s mykózou!
Foto:
Popisek:

Bezpečné Koupání

Přechody z klimatizovaných místností do rozpálených ulic nabourávají imunitu a riziko gynekologických onemocnění stoupá při koupání; sliznicím nesvědčí chemicky upravená voda bazénů, ani mikroorganismy v přírodních nádržích. Ženám může radost z koupání zmařit zákeřné vaginální onemocnění v podobě nepříjemné mykózy.

Vaginální mykóza je v současné době jednou z nejčastějších infekcí ženského pohlavního ústrojí. Odhaduje se, že v produktivním věku trpí asi 75 % žen nejméně jednou v životě vaginální mykózou, polovina z nich opakovaně, a 5 % z nich trpí mykózou chronicky.

Svědivý pocit, který mykózy doprovází, se stupňuje v klidu v noci, vliv na jeho zintenzivnění má i teplo pod peřinou. Toto poševní onemocnění způsobují kvasinky rodu Candida albicans, které samy o sobě nevedou k onemocnění, ovšem v případě narušení rovnováhy poševní sliznice se dají do pohybu. Rovnováhu může narušit např. teplé a vlhké počasí, nadměrné pocení, neprodyšné spodní prádlo, více cukrů, nesprávná intimní hygiena či koupání v neznámé vodě. Proto je nutné zejména v letních měsících zvýšit péči o intimní partie.

Těsné oblečení je in
Ale naše tělo volá na poplach. S nošením módních úzkých džínsů souvisí zánět pochvy způsobený přehřátím a zamezením přístupu kyslíku v neprodyšných džínsech, kterému obvykle předchází podráždění, opruzení kůže na místech, kde dochází k vzájemnému tření (okolí stehen a třísel). Nošení příliš těsných kalhot a třeba i silonek narušuje vaginální prostředí. To sice můžete preventivně chránit vaginálními čípky, ale pokud to s nošením úzkých kalhot zejména v letních měsících přeháníte, pomůže vám jen lékař.

Tanga jsou sexy
Na jedné straně jejich obliba u žen, na druhé varování gynekologů. Při jejich každodenním nošení se snáze přenášejí bakterie, které následně způsobují nepříjemné záněty, někdy se může objevit i bolesti při močení. Proto, pokud se tang nechcete vzdát (ach ty minisukně), nenoste je každý den a pečlivě dodržujte intimní hygienu. Mužům dělají podobnou „medvědí službu“ pánská tanga a slipy – jednak způsobují zapaření (vlka) a pak také jejich každodenní nošení má za následek nedostatečnou produkci spermií.
Vůbec je dobré zaměřit se na bavlněné prádlo, neboť nylon a syntetika zabraňují prodyšnosti a zadržují vlhkost, tudíž zase dochází k přemnožení bakterií.

Koupání doma
Místo horké koupele ve vaně se raději sprchujte chladnější vodou. Pozor na vlhké ručníky, mycí žínky a houby – jsou dobrým útočištěm pro kvasinky. Nepoužívejte tekutá parfémovaná mýdla. Ideální jsou speciální pěny a sprchové gely určené výhradně pro intimní hygienu. Po sprchování se dokonale utřete a syntetické spodní prádlo vyměňte za bavlněné.

Přírodní koupaliště a rybníky
Velkým obloukem  se vyhněte především koupání ve vodě, která nepůsobí důvěryhodně už na první pohled. Kromě vody zelené se vyvarujte i koupání v rybníce nebo jezeře, jehož břehy jsou znečištěny odpadky. Odradit by vás měly určitě i olejové nebo jiné chemické skvrny na vodní hladině. Vyvarujte se také koupání v přírodních vodách okupovaných větším množstvím vodních kačen nebo jiných druhů vodních ptáků.

Aquaparky a kryté bazény
Největším rizikem je koupání v chlorované vodě. Vysoký obsah chloru ve vodě totiž narušuje přirozené pH pochvy. Ženám, které mají chronickou kandidózu nebo opakované ataky kandidových infekcí se nedoporučuje navštěvovat aquaparky a kryté bazény.

Exotické koupání
Koupání v moři vůbec ničemu nevadí díky antiseptickému účinku vody, proto nejsou nutná vůbec žádná opatření. Pozor si ale dejte tehdy, pokud v blízkosti moře vyúsťuje kanalizace. V Africe, Latinské Americe i Asii hrozí parazitární nákazy z tamních jezer, řek s pomalu tekoucí vodou, kanálů, rybníků a močálů. V tropech a subtropech se nekoupejte v povrchových vodách. V některých zemích hrozí nebezpečí nákazy schistosomiásou, proto se nikdy nekoupejte tam, kde se mohou zdržovat plži. I cestou ve člunu se může stát, že se nechtěně namočíte ve vodách s výskytem cerkárií. Při sprchování vodu nenechejte vtéct do nosu, uší nebo otevřených ran.

Rizikové plavky
Schnoucí plavky přispívají k zapařování, pocení, mění pH v pochvě a mohou také způsobit podchlazení pánve. To sníží její prokrvení a imunitní systém pak nedokáže v pochvě udržet rovnováhu bakterií. Mokré plavky svědčí kvasinkám, které mykózu způsobují. Raději si vezměte dvoje plavky a po koupání se vždy převlékněte.

Bezpečné koupání
V případě výskytu mykózy je důležité zabránit dalšímu šíření kvasinek a vyvarovat se tak komplikovanější léčbě. Skvělou prevencí jsou vaginální čípky s probiotiky, které udržují přirozenou rovnováhu v pochvě. Přibalte také intimní pěnu nebo gel. Vyhnete se tak nepříjemným komplikacím a nebudete muset místo na pláži trávit dovolenou v čekárně gynekologa.

Sex na pláži
Rizikovým faktorem je také romantický sex na písčité pláži. Z mikrobiální kontaminace hrozí riziko nejen vaginálních infekcí, ale především zažívacích obtíží, a to vzhledem k výskytu střevních bakterií a parazitů z výkalů zvířat. Jejich vajíčka přežívají měsíce i roky, takže se jedná o dlouhodobou kontaminaci. 

Riziko se skrývá i ve sportu
Na zvýšenou intimní hygienu nezapomínejte ani při sportování. Tření v rozkroku při turistice či jízda na kole v neprodyšných cyklistických kalhotách má za následek zapaření intimních partií, což vytváří příznivé podmínky pro přemnožení kvasinek. Není nic horšího, než se místo krásy panoramat věnovat tomu, jak se nenápadně podrbat. Počítáte s delším cestováním? Vybavte se pohodlným volným oblečením.

Mlsání
Chutná vám sladké? Chutná totiž i kvasinkám. Nutné je také udržovat dostatečný pitný režim, neboť dehydratace zahustí poševní hlen a koncentrace kvasinek se zvýší.

Všeho s mírou
Pokud se mykóza i přes všechna opatření projeví, zapomeňte na přehnaně důslednou hygienu. Nepoužívejte ani dráždivé kosmetické prostředky - barevný a voňavý toaletní papír, menstruační tampony, voňavé menstruační či slipové vložky. Poševní rovnováha je velice křehká, takže méně tady znamená více. Při mírných obtížích je vhodné pořídit si v lékárně volně prodejné přípravky pro lokální léčbu. Kvalitní přípravky obsahují i desinfekční složky, fungují protizánětlivě a zklidňují i pálení a svědění. Pokud však potíže neustávají a naopak se přidávají bolesti břicha či horečky, je nutné navštívit lékaře, který rozhodne o radikálnější léčbě.
(mb,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …