Pozor na zrádná povánoční onemocnění

08.01.2015 11:16

Díky výhodné konstelaci víkendů a svátečních dnů si mnoho českých rodin dopřálo až 16 dní dovolené o letošních Vánocích. Změna denních zvyklostí, spojená s nepravidelným spánkem a zvýšenou konzumací jídla zavede každý rok začátkem ledna do čekáren ordinací tisíce Čechů s chřipkou nebo nachlazením.

Pozor na zrádná povánoční onemocnění
Foto:
Popisek:

Vánoční volno nahrazuje začátkem ledna opět pracovní stres. Poté, co si většina českých rodin rozbalila dárky, navštívila příbuzné a odpálila novoroční ohňostroje, se drtivá většina Čechů vrací do svých zaměstnání. Pokud na ně běsnění vánočního klidu, radosti a stres nezapůsobil již o svátcích, dávají se dohromady tisíce Čechů v těchto dnech. Imunita těla totiž klesá pod náporem sladkostí a řízků přes celé svátky.

Oslabení organismu stresem z nevyspání a pracovního vypětí je záležitostí náročného předvánočního shonu, který je doplněn o nekvalitní spánkovou dotaci. „Před Vánoci jsem měnil práci, navíc jsem byl pod značným tlakem, jelikož jsem dárky sháněl kvůli časovému vytížení až dva dny před Štědrým dnem,“ říká člen pětičlenné domácnosti, Lukáš Vinkl. Není divu, že i jeho skolila nemoc na Nový rok. „Kombinace spánkového deficitu s nezdravým přejídáním a alkoholem snížila moji imunitu a tak jsem pět dní marodil,“ dodává Vinkl. 

Odborníci doporučují přes Vánoce a hlavně po nich dbát na pravidelný spánkový režim spojený s aktivním pohybem minimálně dvakrát týdně. „Lidé by určitě neměli zapomenout ani na vitamíny. Imunita těla je v prvních dnech po Novém roce vždy v ohrožení, proto bych se nebál ani přípravků, jako je Wobenzym, které jsou vyvíjeny na podporu cirkulace lymfy a krve,“ říká odborník na zdravou výživu, Vojtěch Petráček. „Mezi doporučené metody posílení imunity na zimu se dají zařadit činnosti, jako je otužování, sauna, enzymoterapie nebo například oblíbený běh na lyžích,“ dodává Petráček, který je i nadšeným sportovcem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

8:20 Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

Boje na nové severovýchodní frontě mezi Ruskem a Ukrajinou dále pokračují. Bojuje se o město Vovčans…