Preventivní prohlídky ve druhém půlroce života

16.05.2014 0:00

Preventivní prohlídky ve druhém půlroce života
Foto: Shutter
Popisek: Klinikazdravi

Preventivní prohlídky ve druhém půlroce života
Ve druhém půlroce života dítěte proběhnou celkem 3 preventivní prohlídky, v 8., 10. a 12. měsíci, které slouží nejen k průběžnému sledování správného růstu a vývoje dítěte, ale jejich účelem je také poskytnout prostor pro vaše dotazy ohledně péče a zdraví vašeho kojence. Jejich průběh je velice podobný. Navíc každá prohlídka zahrnuje ještě specializované vyšetření, aby lékař odhalil všechna případná zdravotní rizika, která se v tomto období mohou objevit.

Jak vyšetření probíhají?
Prohlídky v 8 a 10 měsících jsou spíše rutinní záležitostí a jejich průběh už jistě z předchozích zkušeností znáte. Lékař dítě jako vždy změří a zváží, a hodnoty porovná s růstovými grafy v rámci průběžného sledování správného růstu, aby odhalil případné růstové poruchy, nadváhu nebo podvýživu. Pokud chcete růst dítěte průběžně sledovat i vy, růstové grafy najdete v jeho očkovacím průkazu. Kromě toho vás ještě na prohlídkách čeká:
-    v 8 měsících se provádí orientační vyšetření zraku a sluchu,
-    v 10 měsících je čas na vyšetření zaměřené na odhalení případné křivice a podání vitamínu D k její prevenci.

V 1 roce se posuzuje růst dítěte
Zvláště důležitá je prohlídka ve 12 měsících, kdy se posuzuje růst a vývoj dítěte podle základních antropometrických ukazatelů, což jsou:
-    výška a hmotnost těla, výška vsedě,
-    obvod a průměry hrudníku normální a měřený při maximálním nádechu a výdechu,
-    obvod břicha, obvod jednotlivých částí končetin,
-    šíře ramen,
-    šíře a hloubka pánve,
-    délka a šířka mozkovny,
-    výška a šířka obličeje a výška a šířka nosu.

Dále lékař zjistí velikost velké fontanely (vazivový lupínek mezi kostmi lebky), vyšetří zrak a sluch a zaměří se i na vývoj řeči. Při této prohlídce lékař také zkontroluje stav chrupu dítěte s ohledem na celkový příjem fluoridů, které zabraňují vzniku zubních kazů. Fluoridy jsou obsaženy v zubních pastách. S jejich výběrem a správným čištěním zubů vám pediatr poradí, a případně vám doporučí navštívit zubního lékaře.

Očkování
Ve 12 měsících bude vaše dítě přeočkováno poslední, tedy čtvrtou dávkou hexavakcíny proti záškrtu, tetanu, černému kašli, hemofilovým nákazám, obrně a žloutence typu B. Mezi třetí a čtvrtou dávkou se musí dodržet šestiměsíční odstup. Pokud by se vám však na zdravotním stavu vašeho potomka cokoliv nezdálo, raději jej před očkováním se svým pediatrem proberte.

V 1 roce je také vhodná chvíle zamyslet se nad nepovinným očkováním proti meningokokovým infekcím, zákeřným onemocněním, která se přenáší kapénkovou infekcí. Meningokokové infekce mají velice rychlý průběh a u pětiny pacientů zanechávají trvalé následky, jako hluchotu, mentální retardaci, nebo mohou vést k amputaci končetin. Od jednoho roku můžete nechat své dítě očkovat čtyřvalentní konjugovanou vakcínou Nimenrix, která pomáhá chránit proti 4 kmenům nemoci. Nimenrix je jediná vakcína na trhu, kterou se mohou očkovat děti už od jednoho roku věku.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

8:20 Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

Boje na nové severovýchodní frontě mezi Ruskem a Ukrajinou dále pokračují. Bojuje se o město Vovčans…