Prezident Soudcovské unie varuje poslance: Chceme trojnásobek průměrné mzdy

18.12.2012 10:11

Poslanci budou muset dnes ve sněmovně vyřešit novou úpravu zákona o platech soudců. Prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník ale už dopředu varuje: Pokud opětovně schválíte tento zákon s hranicí pod trojnásobkem průměrné mzdy, bude to velký problém.

Prezident Soudcovské unie varuje poslance: Chceme trojnásobek průměrné mzdy
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Sněmovna by měla dnes opětovně rozhodovat o platech soudců. Vláda tento zákon připravila urychleně poté, co poslanci minulý týden zamítli totožnou předlohu, která zvyšovala platy i jim. Nová verze zákona už navyšuje platy jen soudcům a žalobcům a naopak potvrzuje, že zákonodárci budou mít své mzdy ještě dva roky zmrazené.

Normu ale budou poslanci projednávat ve stavu legislativní nouze, platit by měla od 1. ledna 2013. Současnou úpravu platů soudců, která jim plat počítala z dvou a půl násobku průměrné mzdy, zrušil totiž v květnu Ústavní soud.

Podle nové vládní novely by měli nyní soudci brát 2,75 násobek průměrné mzdy. Jenže ani tento násobek se soudcům příliš nelíbí. Jako koeficient požadují trojnásobek.

Zase jde o snahu obejít nález Ústavního soudu

„Je to nepřijatelný návrh, protože Ústavní soud jednoznačně zrušil snížení na 2,5. Řekl, že bezpečně ústavně konformní je trojnásobek průměrné mzdy. Jedná se zase o snahu obejít nález Ústavního soudu,“ řekl pro Český rozhlas (ČRo) prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník.

Jenže ministr spravedlnosti Pavel Blažek rozhodnutí prý nechá na poslancích. „Zatím rozhodla pouze vláda. Vláda není konečným státním orgánem, který rozhoduje v této věci, a já možná očekávám složitou debatu v Poslanecké sněmovně, která samozřejmě může dopadnout jinak a pro soudce a státní zástupce příznivěji,“ zdůraznil již dříve Blažek.

Jak uvedl rozhlas, opozice se prý nechystá projednávání zákona o platech soudců ve stavu legislativní nouze blokovat.

„Poslanecká sněmovna i vláda udělají pro splnění deadlinu maximum. V úterý proběhne první, druhé i třetí čtení tohoto zákona, a okamžitě odešleme zákon do Senátu, který příští týden také zasedá, takže doufáme, že k žádnému zásadnímu zdržení nedojde,“ uvedla vicepremiérka a ministryně obrany Karolína Peake s tím, že je proto pravděpodobné, že sněmovna i Senát stihnou zákon projednat tak, aby mohl platit už od 1. ledna 2013.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

5:30 Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

Po premiéru Petru Fialovi se dočkal i starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Zemědělci mu před…