Rozčílený Grebeníček: Panstvo lhalo, média mlčela a ulice demonstrovala

26.10.2011 17:55

Poslanec za KSČM Miroslav Grebeníček ve středu v Haló novinách ostře zkritizoval Českou televizi. Důvodem jeho kritiky bylo to, že věnovala pouze minimální pozornost infomování o tom víkendových protivládních demonstracích v centru Prahy. Zúčastnilo se jich na čtyři tisíce lidí, ale jak už to v Česku podle Grebeníčkových slov bývá "nedemokratickým zvykem", většina médií předváděla pouze upřímný zájem a starost o "arogantní panstvo" koaličních stran ODS a TOP 09.

Rozčílený Grebeníček: Panstvo lhalo, média mlčela a ulice demonstrovala
Foto: Redakce
Popisek: Demonstrace ProAlt

"Zatímco si reprezentace koaličních stran ODS a TOP 09 v uplynulém víkendu natřásaly sebechvalně peří a hrály divadlo pro početná média, do pražských ulici vyšlo protestovat proti jejich asociální a protikorupční vládě na čtyři tisíce lidí," připomíná ve své středeční polemice Miroslav Grebeníček.

Čtěte také:
 Ukažme vládě, že bát se má ona. Praha a další demonstrace

A uvádí, že pro demonstrující nespokojené občany, odboráře a zástupce opozičních stran vyhradila média jen pár útržkovitých záběrů. "Zato celé dlouhé hodiny na jednom z kanálů veřejnoprávní ČT špičky dvou nejsilnějších vládních stran a převážně pravicově orientovaní vlídní moderátoři a komentátoři ohlupovali diváky kouřovou clonou řečí o odpovědnosti, dunivými frázemi o slušné politice a velkých lidských přednostech papalášů a o blahodárnosti návrhů na utahování opasků těch dole. Vážné existenční starosti nespokojené ulice, tedy většiny občanů, kteří žijí z průměrných a podprůměrných příjmů, zůstaly zase dole," rozhorlil se Grebeníček i s odstupem několika dnů po víkendových událostech.

A co na tuto kritiku Česká televize? "Sestavit a průběžně aktualizovat uplynulé víkendové vysílání bylo velmi náročné. Vzhledem k tomu, že se v těch dnech konaly sjezdy dvou velkých vládních stran. I podle následných odezev diváků i politiků bylo považováno za maximálně vyvážené, stížnosti ve stylu té pana Grebeníčka, jsme až na malé vyjímky, jež se objevují vždy, nezaznamenali. Nicméně každý z politiků má samozřejmě plné právo svůj názor takto prezentovat, respektujeme ho," reagoval na stížnost mluvčí televize Ladislav Štícha pro ParlamentníListy.cz. 

Čtěte také:
Iniciativa ProAlt a ČMKOS: Aktivní odpor proti vládním reformám začíná

Své zamyšlení v Haló novinách ukončuje pak Miroslav Grebeníček otázkou: "O jakou demokracii vádnoucím stranám jde, když místo svobodné výměny názorů nastolují v parlamentnu pravicový diktát a zakazují i pouhou věcnou diskusi problémů republiky?"

Na ni, stejně jako na řadu dalších, které jeho ostrá polemika obsahuje, si již musí hledat odpovědi každý sám.

Šéf odborů svazu KOVO Josef Středula se částečně s názorem Grebeníčka ohledně medializace demonstrace ztotožňuje. Jak však předeslal, nechce, aby jeho názor byl brán jako obecný, vystupující za všechny - zdůraznil, že jde pouze o jeho osobní pohled na věc.

"Myslím si, že v poslední době se vůbec média přestala zajímat o to, jak se žije obyčejným lidem, jaká mají skutečná trápení a stesky, s čím se musí potýkat. Že se jde prvoplánově jen po krvi, byť ne třeba doslova. I proto jsem v případě víkendové akce sledoval raději internetová média, a tam jsem nezaznamenal nic, co by mě nutilo k přemýšlení o jejich neobjektivitě. Televizi jsem nesledoval, takže vysílání komentovat nemohu," řekl ParlamentnímListům.cz Středula. 

I z řad účastníků demonstrace však následně připomínky na malý důraz a infomování o akci médii, zazněly.

"Média nás ignorují. Asi dokudse nic během nějakého takového protestu někomu nestane, nejsme pro ně zajímaví. To je škoda, hlavně, že v případě té České televize, jsou námi placení," posteskl si v sobotu jeden z demosntrantů, který do Prahy přijel i s manželkou ze severní Moravy.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…