Sedm mýtů o plastické chirurgii

19.01.2016 0:00

Krása je sice pomíjivá, ale v dnešním moderním světě důležitá. Možností, jak si ji uchovat co nejdéle, je nespočet. V mnoha případech jsou ideálním řešením zákroky estetické chirurgie. Plastická operace může pomoci zvýšit si sebevědomí a vylepšit tak kvalitu života v osobní i pracovní rovině.

Sedm mýtů o plastické chirurgii
Foto: dodavatel TZ
Popisek: krása

Jsme mezi nejlepšími

Čeští chirurgové jsou pro svou vysokou kvalifikaci a profesionalitu respektováni po celém světě. Se zvyšující se poptávkou po estetické chirurgii samozřejmě stoupla i nabídka a během krátké doby vznikla celá řada nových pracovišť estetické chirurgie, která však často nedosahují potřebné odborné úrovně. Jak si vybrat správnou kliniku? Hlavně ne podle toho, co o sobě pracoviště uvádí, protože papír či internet unesou všechno. Dejte na dojem z konzultace s lékařem, a pokud je to možné tak i na zkušenosti jiných pacientů, nejlépe těch, které znáte.

Ať už jde o zvětšení či zmenšení prsou, odsátí tuku, úpravu očních víček nebo modelaci nosu, vždy je důležité důkladně se předem informovat a zajistit si dostatek ověřených informací. O estetické chirurgii ve společnosti stále koluje řada mýtů, které se vůbec nezakládají na pravdě. Které to jsou?

1. Plastické operace jsou výsadou bohatých lidí a celebrit

To určitě nejsou! Dříve bylo zvětšení prsou či rtů považováno za módní výstřelky hvězd showbyznysu. V posledních letech se ale tento trend zásadně změnil a plastické operace podstupuje stále vyšší procento žen i mužů. Motivací k podstoupení estetického zákroku jsou z veliké části zdravotní či osobní důvody, nikoliv pouhá rozmařilost. Také ceny jednotlivých zákroků jsou přijatelné pro širokou veřejnost. Pokud si necháte například upravit horní či dolní oční víčka, zvětšit nebo zmenšit rty či přišít odstáté ušní boltce, vejdete se do částky 10.000 Kč. Cena pak samozřejmě stoupá u náročnějších zákroků. Plastická operace nosu Vás může vyjít na 30.000 Kč a modelace prsů až na 40.000 Kč. Některé kliniky dokonce nabízí klientům možnost financování zákroku na splátky. Zde by ale měl každý, stejně jako u jakékoliv jiné půjčky, zvážit nutnost daného zákroku.

2. Na plastiku chodí pouze ženy

Vůbec ne! Muži jsou poměrně častými pacienty pracovišť plastické chirurgie, je to zhruba každý pátý až šestý pacient. Jen mezi lety 1997 až 2012 vzrostl počet estetických zákroků u mužů o více než 106 % a tento trend stále pokračuje. Podle průzkumů tvoří muži v současné době zhruba 18 % klientely estetické chirurgie. Zákroky, které vyhledávají, se liší v závislosti na věku. Mladé muže trápí více vrozené estetické vady boltců, nosu či brady nebo deformace nosu po úrazech nejčastěji ze sportovních aktivit. Muži ve středním věku řeší nejčastěji oční víčka, která jsou pro ně zejména funkční zátěží pro oči a u starších pánů se většinou operují projevy stárnutí obličeje a krku. Postupně se zvyšující zájem o tyto zákroky u mužů je určitě dán i vlivem společnosti a současné doby dobře vypadat a lépe se společensky uplatňovat. Zejména muži v manažerských pozicích potřebují vypadat dobře, proto se zbavují předsudků i ostychu a nebojí se vyhledat pomoc odborníka.

3. Po liposukci nikdy neztloustnete

Bylo by to krásné, ale není tomu tak. Ani po liposukci byste rozhodně neměli zapomínat na zdravý životní styl. Liposukce neboli odsátí tuku je chirurgický výkon, při kterém se provádí snížení podkožní tukové vrstvy odsátím určitého množství tuku tam, kde dochází k jeho nadměrnému ukládání. Avšak není to metoda, která snižuje nadváhu obézních jedinců. Každý z nás má v těle určitý počet tukových buněk a ten se v dospělosti již nemění. Buňky se pouze zvětšují nebo zmenšují. Liposukce v některých partiích množství tukových buněk sníží, ale při nedodržení zdravého životního stylu a při zvýšení hmotnosti mohou buňky tukové tkáně opět zvětšovat svůj objem.

4. Plastické operace se zásadně nedělají v létě

Ale kdepak! Někteří lidé využívají právě letního volna k podstoupení estetických zákroků, bývají to například studenti či učitelé. Po rekonvalescenci se pak spokojeně vracejí zpět do škol a zaměstnání. „Pravdou však je, že teplé letní počasí a intenzivní sluneční záření je pro hojení vždy spíše zpomalujícím faktorem. V horku pomaleji ustupují otoky po operaci, obvazy a elastické návleky doporučované po operacích pacienta více obtěžují, zvýšené pocení může vést k reakci kůže v okolí jizvy apod. Navíc v létě není vhodné několik týdnů po operaci vystavovat jizvy a operované partie slunci z důvodů vzniků pigmentací a zčervenání jizev po opalování či pobytu na slunci. Nejhůře se vždy chrání obličej,“ sdělil pro Svobodné fórum MUDr. Dušan Záruba, primář Ústavu estetické medicíny (www.uem.cz).

5. Ženy s prsními implantáty nesmějí létat letadlem

To je nesmysl! Stejně jako pověra, že se ženy s implantáty nesmí potápět. Kvalitní silikonové implantáty takové problémy nepřinášejí – jsou bezpečné a odolné. K prasknutí implantátu může výjimečně dojít v případě extrémního nárazu například při autonehodě, pádech z výšky, úrazech a podobně.

6. Novinky jsou nejlepší

Opak je pravdou. Nechcete být přece pokusným králíkem! Pátrejte po metodě, která funguje dlouho a je vyzkoušená na stovkách pacientů. Jsou experimenty, které nepřežijí ani rok, protože se zjistí, že víc škodily, než pomáhaly.

7. Cena rozhoduje

Určitě ne směrem dolů. Láká vás akční nabídka slevového portálu? Tak pozor! Ušetřit můžete v první chvíli třeba dvacet nebo třicet procent, ale většinou na úkor kvality a s rizikem poškození vzhledu nebo zdraví. Určitou záruku poskytuje v České republice Společnost pro estetickou a laserovou medicínu. Na jejich stránkách naleznete mimo jiné schválené technologie i seznam členů, kteří se problematikou intenzivně zaobírají. Společnost můžete kontaktovat, pokud si nejste jisti nějakým tvrzením, které jste slyšeli či technologií, která je vám nabízena.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…