Senátor Maštalíř velebí evropské peníze. Ostravané bydlí "za lidovku"

23.09.2011 12:59

Slavnostního ukončení projektu EKOTERMO I v Domě s pečovatelskou službou v Heřmanicích, se v uplynulém účastnil starosta obvodu Slezská Ostrava a senátor Antonín Maštalíř, místostarostka Hana Heráková, zástupci magistrátu a zástupci realizátora.

Senátor Maštalíř velebí evropské peníze.  Ostravané bydlí "za lidovku"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé u bufetových stolů

 Podle Tomáše Hadwigera, zástupce ředitele závodu Morava společnosti Hochtief, v rámci projektu EKOTERMO I se jednalo o zateplení tři objektů, a to Domu s pečovatelskou službou v Heřmanicích a dvou mateřských škol na ulici Špálova a Lechovičova, jejichž realizace přišla na 30 milionů korun bez DPH. Částečně stavbu financoval magistrát města Ostravy, částečně se na něm podíleli obvody Moravská Ostrava a Přívoz a Slezská Ostrava. Třetím investorem byly pak evropské fondy.

V Domě s pečovatelskou službou v Heřmanicích se během dvou měsíců za plného provozu zateplily tři obytné budovy a jídelna, vyměnila se okna a zateplila také střecha.

Maštalíř byl nadšen

Starosta Maštalíř poděkoval realizátorům za dobře odvedenou práci: „Musím konstatovat, že jste odvedli špičkovou práci, vypadá to velmi pěkně. Děkuji vám. Je to pro nás obrovským závazkem, abychom opravili ještě druhou stranu ulice, protože nás teď lidé do toho tlačí. Budeme se snažit na to získat finance, protože všechno je v prvé řadě o penězích."

Více o senátoru Maštalíři ZDE

Obvod Slezská Ostrava má další Dům s pečovatelskou službou ještě nedaleko na Hladnovské ulici, který byla donedávna ten hezčí. „Ale jakmile se opravil tento dům, výrazně stoupl zájem o bydlení tady. Prostředí se zkulturnilo, je to tu velice pěkné. Poloha je také vynikající, před budovou stojí trolejbus a obchod je přes cestu," řekl starosta Maštalíř.

Podle vedoucí oddělení sociálních služeb Kateřiny Michalíkové Dům s pečovatelskou službou tvoří 4 domy s 80 byty, kterou jsou v této chvíli plně obsazené: „Jsou to samostatné bytové jednotky 0+1, 1+1 s vlastním sociálním zařízením a kuchyňskou linkou. Klienti se zde stěhují s vlastním nábytkem a zařízením. Je to vždy pro jednoho člověka nebo manželský pár. Žijí tady jako ve své domácnosti. O bydlení v tomto zařízení je velký zájem. Máme pořadník a v pořadníku máme dalších 40 zájemců, kteří by tady chtěli bydlet."

Bydlení za lidové ceny

Za byt zde klienti platí včetně energií zhruba 3500 korun za větší byt a do 3000 za byt menší. „Lidé si zde topí samy gamaty a v minulosti si často stěžovali, že mají zimu a hodně protopí. Počítáme s tím, že po stavebních úpravách a zateplení každý z nich ušetří 500 korun.Výhoda je to, že jsou to samostatné byty. Je to tu trošku levnější než na Hladnovské ulici. Ty méně náročnější a nemajetnější jsme směřovaly sem. Ale teď se ta situace vyrovnala a kdyby jste mi položila otázku, kde bych chtěl jít bydlet, dnes bych se těžce rozhodoval. Ale asi bych se rozhodl, že tady. Hodně záleží také na osazenstvu , protože také sousedské vztahy hrají velkou roli. A tady, pokud já mám informace, lidé spolu velmi pěkně komunikují a vycházejí. Takže je to i o tom kolektivu," řekl starosta Maštalíř.

V čerstvě zatepleném Domě s pečovatelskou službou nechybí zázemí oddělení sociálních služeb a pečovatelské služby. „Lidé zde mohou chodit na obědy, využívat veškerých našich služeb čili různé úkony pečovatelské služby ať už se jedná o zajišťování nákupu, osobní hygieny, prostě pomoc v jejich každodenním životě. Dle toho jak kdo potřebuje. Náš obvod organizuje také hodně akcí pro seniory, to znamená i pro naše klienty bydlící v Domech s pečovatelskou službou. Například tady v této spojovací části, které říkáme krček, probíhají vánoční, velikonoční besídky a co si prostě zamaneme a také se účastníme různých výletů Teď jsme měli zájezd do Teplic nad Bečvou. V listopadu připravujeme tradiční velký ples pro seniory, kterého se účastní na 200 lidí," uzavřela Kateřina Michalíková.

Více o Moravskoslezském kraji ZDE

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…