Sněmovna vydala poslance Pekárka k trestnímu stíhání

04.12.2012 16:35

Poslanci rozhodli o tom, aby byl nezařazený poslanec Roman Pekárek vydán k trestnímu stíhání. Pekárek byl nepravomocně odsouzen k šesti letům vězení za korupci. Sněmovna hlasovala jednohlasně pro a to v počtu 158 hlasů ze 161 přítomných poslanců.

Sněmovna vydala poslance Pekárka k trestnímu stíhání
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Roman Pekárek, nový poslanec za ODS

Poslanci po více než dvou hodinách debat o programu své nadcházející schůze začali dnes odpoledne rozhodovat o vydání poslance Romana Pekárka k trestnímu stíhání, který v dolní komoře nedávno nahradil jednoho z rebelujících poslanců ODS. Jediný poslanec, který se ale přihlásil ještě předtím, než sněmovna o Pekárkovi hlasovala, do diskuse, byl bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek (nyní nezařazený - pozn.red.). Sám Pekárek o to, aby poslancům v plénu ke své kauze cokoliv vysvětlil, nestál.

„My se možná až příliš často zabýváme imunitou poslanců. Musím ale připomenout, že poslanecké sněmovně důvěřuje méně než deset procent našich spoluobčanů,“ připomněl ve své řeči před hlasováním Paroubek.

„Budu ale hlasovat pro vydání pana poslance,“ ubezpečil dále Paroubek a připomněl, že Pekárek sotvaže nastoupil do dolní komory, tak spolu s koalicí hlasoval pro daňový balíček, církevní restituce nebo zavedení reformního druhého důchodového pilíře od příštího roku, ačkoli ho i samy špičky ODS vyzývaly i ke složení poslaneckého mandátu.

Pro vydání Pekárka hlasovalo 158 ze 161 přítomných poslanců. Sám Pekárek se hlasování, stejně jako Václav Cempírek (TOP 09/STAN) a Jiří Dolejš (KSČM), zdržel.

Ještě před hlasováním vystoupili předseda mandátového a imunitního výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD, který přečetl stanovisko výboru, a zpravodaj Josef Cogan z TOP 09/STAN.

Hlasování o osudu Pekárka se mělo odehrát na této schůzi dolní komory už proto, že odvolací jednání soudu má Pekárek nařízeno již na 18. prosince.

Připomeňme, že Pekárek už pozastavil členství v ODS. Ačkoliv ho špičky ODS vyzývaly i ke složení poslaneckého mandátu, neučinil to. Mandátový a imunitní výbor ale vydal minulý týden doporučení k tomu, aby byl Pekárek plénem sněmovny vydán.

Stanjura dopoledne: Budeme hlasovat pro jeho vydání

Sami poslanci ODS dnes dopoledne uvedli, že vydání Pekárka podpoří. „Buď všichni nebo naprostá většina klubu budou pro vydání," řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Roman Pekárek byl od roku 2006 do komunálních voleb před dvěma lety místostarostou Kolína. Letos v květnu mu soud nepravomocně udělil šestiletý trest vězení za to, že si údajně v roce 2009 řekl o milionový úplatek za výhodnější prodej městských pozemků. Brněnskému podnikateli Petru Ličkovi nabídl, že mu zařídí prodej 92 144 metrů čtverečních v průmyslové zóně Šťáralka za 15 milionů korun. Cena stanovená znalcem byla ale nejméně 41 milionů.

Pekárkovi se podle žalobce podařilo přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo, že vzhledem k hospodářské krizi za pozemek není možné dostat více. Radnice totiž chtěla parcely prodat za vyšší cenu už dříve, zájemci si to ale vždy na poslední chvíli rozmysleli. Ličkovi soud vyměřil roční vězení. Oba shodně od začátku kauzy tvrdí, že jsou nevinní.

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…