Světový den bez tabáku ve VFN

08.06.2011 13:38

31. května 2011 se uskutečnilo ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze měření oxidu uhelnatého ve vydechovaném vzduchu a to u příležitosti Světového dne bez tabáku.

Světový den bez tabáku ve VFN
Foto:
Popisek:

Měření CO ukazuje míru znečištění organismu oxidem uhelnatým a používá se především u kuřáků k ověření míry expozice tabákovému kouři. Přístroj ukazuje i procento červených krvinek, na které je CO navázán a které tudíž nemohou přenášet kyslík.

Kouření je nejvýznamnější příčinou smrti, které lze předejít: celosvětově zemřelo v důsledku užívání tabáku letos 6 milionů lidí, včetně zhruba 600 000 nekuřáků (v důsledku pasivního kouření). Proto WHO (Světová zdravotnická organizace) přijala v roce 2005 Rámcovou kontrolu o kontrole tabáku (FCTC, Framework Convention on Tobacco Control, www.fctc.cz) a proto také každoročně vyhlašuje poslední květnový den Světovým dnem bez tabáku.

Světový den bez tabáku má vždy jedno téma a letos jím je právě tato rámcová úmluva. Ratifikovalo ji již 173 (!!!) zemí, tedy naprostá většina, ale bohužel ne Česká republika. Je to málo pochopitelné - tato úmluva shrnuje základní body kontroly tabáku, jako daňovou politiku, ochranu před pasivním kouřením, kontrolu pašování, informování o složení tabákového kouře, výrazná zdravotní varování na obalech nejlépe s obrázky nebo dostupnou léčbu závislosti na tabáku v rámci zdravotních systémů.

Léčba závislosti na tabáku je k dispozici ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze od roku 2005, kdy zde vzniklo při III. interní klinice VFN a 1. LF UK první Centrum pro závislé na tabáku, které dnes slouží jako referenční pro více než 30 podobných center v republice – kontakty jsou na WWW.SLZT.CZ. Od počátku roku 2010 je VFN také součástí mezinárodní sítě nekuřáckých nemocnic.

Centrum pro závislé na tabáku je zaměřené na léčbu pacientů i zaměstnanců nemocnice, výzkum a pregraduální i postgraduální vzdělávání lékařů. Věnuje se také implementaci účinné léčby závislosti na tabáku do praxe nejen ve VFN, ale v celé republice.

Dnes nabízely sestry tohoto centra měření CO (oxidu uhelnatého, který je ukazatelem míry či intenzity kouření a intoxikace organismu) ve výdechu a poradenství kuřákům – jak přestat kouřit. Podobných akcí pro veřejnost proběhlo v roce 2010 osm. Minulý týden to byla např. velká akce na celém Staroměstském náměstí Sestrafest, kde byly také naše sestry mezi svými kolegyněmi z jiných oborů.

Této možnosti využilo 43 zájemců nejen z řad pacientů, ale i zaměstnanců či návštěvníků VFN. Nejvyšší naměřenou hodnotou bylo 47 ppm CO ve výdechu, což znamená kolem 8 % červených krvinek zablokovaných pro přenos kyslíku.

Kromě konzultací a měření CO byly k dispozici letáky, týkající se možností léčby závislosti na tabáku v ČR a především v rámci Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Cílem této akce bylo motivovat kuřáky k odvykání kouření a poskytnout více informací o možnostech léčby.

Zájemci se mohou objednávat do specializovaného Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky VFN a 1. LF UK, které se nachází ve Fakultní poliklinice VFN, Karlovo náměstí 32, 128 08 Praha 2, tel.: 224 966 608.

MUDr. Eva Králíková, CSc.,
vedoucí Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky VFN a 1. LF UK

MUDr. Lenka Štěpánková,
lékař Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky VFN a 1. LF UK
a koordinátor projektu Nekuřácká VFN

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…