Tady bude možná Paroubkovo: 1. máje 86, Podolanka

25.08.2011 11:01

Když ve vsi Podolanka nedaleko Brandýsa nad Labem hovoříte o straně ČSNS 2005, nikdo z místních kromě místostarostky netuší, o kterou partaj vlastně jde. Za několik měsíců ale může být vše jinak. Za předpokladu, že jí svou tvář propůjčí bývalý premiér a expředseda sociálních demokratů Jiří Paroubek. Místní pak překvapivě zjistí, že strana, která podle MfD může věnem získat až sedm zákonodárců ČSSD, sídlí ve vedlejší ulici.

Tady bude možná Paroubkovo: 1. máje 86, Podolanka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Oficiálně svůj úmysl změnit stranické barvy ještě nepotvrdil, v kuloárech se o něm ale hovoří již několik měsíců. Bývalý premiér a stranický lídr Jiří Paroubek by měl opustit řady ČSSD, kterou v polistopadovém období pomáhal znovu vybudovat, a pustit se do výstavby nové partaje. Ta se přitom jeví jako staronová, vždyť Česká strana národně sociální vznikla už v roce 1897 a mezi její významné členy patřil i prezident Edvard Beneš.

Psali jsme:
ČSSD je požadavky Paroubka znechucena. Nejedná jako člen strany

ParlamentníListy.cz navštívily malou středočeskou vesnici Podolanka, kde strana hlásící se k Benešově odkazu oficiálně sídlí v domě na ulici 1. máje, číslo popisné 86. O tom, že jejich spoluobčan Karel Janko je lídrem strany, s níž možná bývalý premiér a dříve nejmocnější muž Sociální demokracie spojí svůj osud, tady ví málokdo.

 

Vesnička na dohled od zříceniny hradu Jenštejna působí velmi ospalým dojmem. Ve středu krátce po poledni je zde prázdno, většina obyvatel v produktivním věku totiž odjíždí za prací do blízkého Brandýsa nebo do Prahy, jejíž katastrální území začíná jen několik set metrů za posledním stavením. Míříme proto na obecní úřad, kde potkáváme místostarostku Květoslavu Šimůnkovou.

Sledujeme téma Paroubkova nová strana

Další reportáže ZDE
Romové z Čunkových bytovek chystají exodus: Uděláme vám v Anglii ostudu
Vesnická válka. Kříž nad masovým hrobem eskaluje nenávist
Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka
Prasata, křičeli skini na gaye. Ti měli legraci z Klause a nahého Hájka
Nenechte EU prožrat 250 miliard, křičeli Svobodní pod vlajkou

Milý a ochotný člověk 

"Pana Janka znám, vím, že má nějakou funkci v ČSNS," reaguje na naši otázku. Na letecké fotografii vesnice pak neomylně ukazuje na malý bílý domek v ulici Prvního Máje, kde ČSNS 2005 oficiálně sídlí. Lídra strany Janka popisuje jako milého člověka, který místní samosprávě vždy ochotně pomohl vysvětlit byrokratické kličky, se kterými měl jako pracovník brandýské radnice bohaté zkušenosti. "O tom, že by měl za jeho stranu kandidovat pan Paroubek, ale nic nevím," říká místostarostka. Jankova strana se dokonce ani neúčastnila volebního klání v obci, kde oficiálně sídlí.

Jiří Paroubek exkluzivně pro ParlamentníListy.cz:
Paroubek své ČSSD: Chlapci, tyhle podmínky splňte. Jinak nazdar

Ostatní oslovení obyvatelé Podolanky pak předsedu Janka znají spíše z doslechu. O jeho politické dráze ale netuší zhola nic. " ČSNS 2005, to mi nic neříká, a že by se k nim chystal Paroubek? Ten už snad skončil, nebo ne," krčí ramena důchodce zalévající zahradní hadicí prašnou cestu okolo svého domku. Kromě přespolní slečny a mladíka, využívajícího poslední srpnové dny k opalování na zahradě (ani tato dvojice ČSNS 2005 nezná) je jediným člověkem, kterého jsme v Podolance ve středu odpoledne potkali. Není divu, kdysi živý zájezdní hostinec na císařské cestě z Brandýsa do Prahy, který dal místu jméno, má otevřeno jen některé dny v týdnu a ve vesnici není jediný obchod. Na ulici Prvního Máje, kde ČSNS 2005 oficiálně sídlí v bíle natřeném přízemním domku jejího předsedy, pak v tuto dobu živou duši nepotkáte vůbec.

Vše o Jiřím Paroubkovi čtěte ZDE

Informace o přestupu Jiřího Paroubka k relativně neznámé partaji ČSNS 2005 se objevila na jaře tohoto roku. Takřka ihned se objevily informace, že by expředseda ČSSD nemusel být ve svém úmyslu sám. Hovořilo se zejména o Paroubkově příteli Petru Bendovi či bývalém hokejistovi Jiřím Šlégrovi, kteří patří k Bendovu křídlu ČSSD v Ústeckém kraji. Místopředseda národních socialistů Přemysl Votava pro deník MfD uvedl, že se jeho strana nechá Paroubkem převzít. Do jejích řad by tak mohlo zamířit až sedm zákonodárců z ČSSD. ČSNS, sídlící v domku na periferii Prahy by se tak po dlouhé odmlce opět stala parlamentní stranou.

Psali jsme:
Krampol o přátelství s Paroubkem: Jako bych měl cejch, taky po mně šli
Sobotka prosí Paroubka. Neodcházej

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…