Trápí Vás borelióza? Nahraďte antibiotika topolem, břízou a jalovcem

07.06.2015 0:00

Lymská borelióza se v České republice řadí mezi nejčastější infekční onemocnění přenášené klíšťaty. Dle Státního zdravotního ústavu lékaři v loňském roce zaznamenali téměř 3800 případů nákazy tímto onemocněním. Riziko nákazy se zvyšuje především prodloužením sezóny výskytu klíšťat i jejich teritoriálním rozmístěním. V minulosti se klíšťata vyskytovala především v létě, v současnosti se objevují již od časného jara až do podzimu. Při léčbě boreliózy nenabízí řešení pouze antibiotika, ale k problémům lze přistoupit i netradiční, ale velmi účinnou cestou bylinek.

Trápí Vás borelióza? Nahraďte antibiotika topolem, břízou a jalovcem
Foto: dodavatel TZ
Popisek: klíště

Neléčená borelióza přechází v chronické onemocnění

Inkubační doba onemocnění se pohybuje v řádu dní nebo týdnů, během kterých se začínají objevovat prvotní příznaky. „V 50 % případů se jedná o červenou skvrnu v místě zakousnutí klíštěte. Mezi další, méně známé příznaky, se řadí horečka, třesavka, únava i celková slabost,“ upozorňuje známá bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje. V případě neléčení přechází borelióza v chronickou infekci. K té se časem přidávají i další onemocnění, jako jsou autoimunitní choroby, chronický zánět mozku nebo problémy s pohybovým aparátem. Borelióza se stává také původcem chronického únavového syndromu nebo roztroušené sklerózy.

Antibiotika uzdravení nezaručují

Vzhledem k zdravotním komplikacím, které borelióza představuje, je důležité s léčbou začít co nejdříve. Tradiční léčbu boreliózy představují antibiotika, která pacient v rané fázi užívá přibližně po dobu 3 týdnů. Pokud léčba nezabere nebo se člověk k lékaři dostaví až po delší době od nákazy, nastává hospitalizace a léčba antibiotiky pomocí infúze. V České republice se však setkáváme s několika druhy boreliových bakterií, které mají různé projevy, a mohou tak rozdílně reagovat i na léčbu antibiotiky. Úplné uzdravení závisí zejména na stádiu, ve kterém se nemoc začne léčit. V počátečním stádiu se počet uzdravených pohybuje kolem 90 %, u chronických forem pak okolo 30 %.

Pupeny topolu očistí tělo od virů a bakterií

Antibiotika však nepředstavují jedinou možnost, jak s boreliózou bojovat. Jako doprovodná léčba se vedle antibiotik nabízí také netradiční léčba bylinami. Vzhledem k infekčnímu původu této nemoci je důležité začít s očistou organismu od nežádoucích virů a bakterií. „V případě boreliózy lze doporučit tinkturu z pupenů topolu, která je proti borelióze základním a také nejúčinnějším prostředkem. Důležitou součástí léčby je i regenerace oslabeného organismu. Vhodným detoxikačním prostředkem je v tomto případě kombinace tinktur z pupenů břízy a jalovce. Gemmoterapeutikum z břízy je čisticím prostředkem organismu, pupeny jalovce regenerují játra napadená boreliemi, které vyvolávají únavu,“ radí Jarmila Podhorná. Při léčbě boreliózy bylinkami se často doporučuje také léčba směsí z pupenů borovice, černého rybízu a vinné révy. Tyto byliny dodají do svalů i kostí důležité stopové prvky, stimulují nadledvinky a působí protizánětlivě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …