Trápí vás časté záněty močových cest?

26.01.2011 0:00

Je to stálý problém zejména žen a současná móda k prevenci zánětů močových cest příliš nepřispívá. Krátké sukně, tanga, spodní prádlo spíše z efektních než hřejivých materiálů.

Trápí vás časté záněty močových cest?
Foto:
Popisek:

To vše je důvodem, že se občas objeví bakteriální infekce, která je nepříjemná, obtížně se léčí  a může zanechat i dlouhodobé následky.

Co toto onemocnění ale způsobuje? Moč sama o sobě je velmi sterilní tekutina, kterou naše tělo vylučuje. Pokud se nám ovšem do vlhkého prostředí močových cest dostane infekce a náš imunitní systém stav nezvládne, situace se radikálně změní. Objeví se časté nucení na močení, pálení nebo bolest při močení a bolest v podbřišku, která se může změnit až v křeče. Moč je tmavá, zakalená a páchne. Objevil se bakteriální zánět.

Záněty močových cest trpí i muži, ale je to především doména žen. Důvod je prostý. Jejich močové cesty jsou jednak mnohem kratší, takže bakterie v nich putují rychleji a jednak jsou uloženy v těsné blízkosti vyměšovacího a pohlavního ústrojí. Stačí pak špatná hygiena a problém je na světě.

Potíž je v tom, že se zánět nemusí projevit hned nebo výrazně, může přejít do chronického stádia a vážně poškodit ledviny, na jejichž správné funkci je závislý celý náš organismus.

Nejvarovnějším příznakem, kterému bychom měli věnovat pozornost  tak může být jen  časté nucení na močení. Při zánětu se nám totiž nepodaří vyprázdnit močový měchýř úplně a my se často snažíme nucení potlačit. To má za následek rozmnožení bakterií i v močových cestách a stav se ještě zhorší.

Dalším nebezpečím je prochladnutí močových cest, které je nejčastější příčinou onemocnění právě u mladých dívek. Ale ruku na srdce! Když nám naše maminky a babičky kladly na sdrdce, abychom nosily teplé spodní prádlo, poslechly jsme?  Naše dcery a vnučky dnes ovšem neposlechnou také.

Dalšími příčinami zánětu je špatný pitný režim, nedostatek tekutin a přísunu vitamínu C.

Pokud se uvedené příznaky objeví, zbývá jediné. Ihned navštívit lékaře, který stanoví správnou diagnózu a nasadí účinnou léčbu. Podceňování nebezpečí a samoléčba by totiž mohly vést k nenapravitelným škodám a celoživotním chronickým problémům s ledvinami.

Záněty močových cest  se ale rády vrací a tak bychom s tím měli počítat a myslet na prevenci. Pečlivá hygiena, zamezení prochladnutí organismu, pravidelný pitný režim a také strava s dostatkem vlákniny, která brání zácpě a tím i nepřiměřenému tlaku na močový měchýř.

Novinkou v prevenci zánětů močových cest jsou brusinky, které obsahují látky bránící usazování a množení bakterií uvnitř močového měchýře. Konzumace výrobků z amerických brusinek a pití brusinkové šťávy je dobrou prevencí, stejně jako brusinkové potravinové doplňky, které nemají žádné vedlejší účinky a při léčbě zánětu močových cest i  jeho prevenci opravdu zabírají.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…