U desetiny firem podvody vedly ke ztrátě přes milion eur, ukázal průzkum

19.01.2012 6:57

Zhruba desetina českých i slovenských firem zaznamenala v posledních dvou letech škody z podvodů přesahující jeden milion eur (zhruba 26 milionů Kč). Vyplývá to z průzkumu společností Surveilligence a TPA Horwath, který provedly ve spolupráci s Asociací certifikovaných účetních (ACCA). S nějakým druhem podvodu se podle průzkumu setkala polovina dotázaných v obou zemích. Nejčastěji firmy ztratily kvůli podvodu částku do 50.000 eur (1,25 milionu Kč).

U desetiny firem podvody vedly ke ztrátě přes milion eur, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Většině firem se přitom podle průzkumu nepodařilo pro nedostatek důkazů peníze získat zpátky. Více než polovinu prostředků se podařilo získat zpět pětině českých firem, slovenské se to nepodařilo ani jediné. Škody vyšší než jeden milion eur zaznamenalo v České republice sedm procent společností, na Slovensku 11 procent.

Největším podvodníkem je řádový zaměstnanec

K nejčastějším podvodům v Česku i na Slovensku patří zpronevěra majetku, podplácení, střet zájmů a manipulace při výběrovém řízení.

Nejvíce podvodů bývá pácháno v obchodních odděleních firem. Za nejčastějšího pachatele podvodů uvádějí čeští i slovenští respondenti řadového zaměstnance. Ten je zároveň také tím, kdo je schopen jej většinou oznámit.

"Důvodů, proč roste počet podvodů a firmy trpí vysokými ztrátami, je několik. Společnostem chybí efektivní vnitřní kontroly, navíc se k nim přidává sílící tlak prostředí. Ať už ze strany vedení, nebo akcionářů. Obávám se, že recese ještě více přispěje ke zhoršení této situace, uvedl výkonný ředitel společnosti Surveilligence Ján Lalka.

Průzkum o výskytu podvodů v organizacích v České a Slovenské republice za rok 2011 se formou webového dotazníku zúčastnilo 125 organizací, z toho 81 mělo sídlo v Česku a 44 na Slovensku. Firma Surveilligence je forenzní agentura působící v Česku a na Slovensku. Společnost TPA Horwath je součástí globální sítě Crowe Horwath International, která patří mezi deset nejvýznamnějších auditorských, daňových a poradenských společností světa.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…