Uvidím, zda budu kandidovat, říká Okamura. Koho chcete na Hradě?

29.12.2011 11:23 | Zprávy

Pokud Senát potvrdí hlasování sněmovny, která odsouhlasila zavedení přímé volby prezidenta, mohou do boje o Hrad vstoupit i kandidáti, kteří by při dosavadním způsobu volby neměli šanci. Mezi ně patří i podnikatel v cestovním ruchu Tomio Okamura, jenž úspěšně boduje mezi hlasujícími na internetu. Ve skutečných volbách bude ale struktura hlasujících nejspíš podstatně jiná.

Uvidím, zda budu kandidovat, říká Okamura. Koho chcete na Hradě?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Přímá volba prezidenta, pokud ji schválí Senát, přinese do klání o post hlavy státu mnohem více nejistoty, než tomu bylo při dosavadním způsobu prezidentské volby. Uspět totiž mohou i ti, kteří by u hlavních politických stran neměli šanci. Důkazem je nedávná anketa serveru iDNES.cz, do níž se zapojily desetitisíce čtenářů a v níž za expremiérem Janem Fischerem skončil na druhém místě Tomio Okamura, podnikatel a odborník na cestovní ruch.

„V mé osobě si lidé promítli novou tvář, po které touží. Bez ohledu na to, jestli budu, nebo nebudu kandidovat, je to děsivý signál pro etablované strany,“ vysvětluje si svůj úspěch Okamura, který ale považuje za předčasné říkat, zda do boj o Hrad půjde. „Zda má smysl kandidovat, si nejdříve ověřím v senátních či jiných volbách,“ řekl MF Dnes.

Ještě v létě se Okamura na kandidaturu necítil

To je posun od konce léta, kdy se vyjadřoval ke své možné kandidatuře na Hrad. „Myslím, že prezidentem by měl být člověk, který mnohem více pracuje pro veřejnost, mnohem více ukáže, že je společensky prospěšný pro tuhle společnost. Že pro ni dlouhodobě pracuje, že se snaží špatné věci posouvat k řešení a změně, že má dlouhodobě pevné názory. Takového člověka si já představuji jako prezidenta. Necítím se na to,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Nelíbilo by se mu však, kdyby se hlavou státu stal bývalý premiér Jan Fischer. „Léta byl normalizačním komunistou a pak řekne, když se stane premiérem, že to byla jeho největší chyba v životě. Mně nevadí komunista, který té idee celoživotně věří. Mnohem horší ale je ten, kdo parazituje na každém režimu, jak se mu to hodí,“ kritizoval Okamura expremiéra.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…