V létě především bezpečnost

30.06.2010 0:00

Začínají prázdniny, dovolené, letní tábory a aktivity, které jsou velmi příjemné, ale mohou být také nebezpečné, pokud nebudeme dostatečně opatrní. Hranice mezi odvahou a hazardem je velmi tenká.

V létě především bezpečnost
Foto:
Popisek:

Všichni rodiče vědí, že letní prázdniny patří z hlediska úrazů k nejnebezpečnějším obdobím. A netýká se to jen dětí. I dospělí jako by ztratili obezřetnost a často se pouštějí do aktivit, kterým by se normálně vyhnuli. Máme na mysli nejen častější a delší jízdy autem do vzdálených cílů, kutilství, práce kolem chat a chalup, ale i jízdní kola, sportovní činnosti, in-line bruslení nebo plavání a skoky do neznámé vody.

Zejména o té poslední aktivitě se již mnohokrát mluvilo, ovšem výsledky nejsou nikde vidět. Všichni vědí, že skokem do vody, kterou neznáme a může být poměrně mělká,  lze narazit hlavou na dno. Přitom dochází k nejhorším úrazům páteře, které končí smrtí nebo trvalým upoutáním na invalidní vozík. Přesto se tyto vážné úrazy každoročně opakují, jelikož se vždycky najde někdo, kdo si myslí, že jeho se to netýká. Nejhorší je, že tento risk podstupují převážně mladí lidé.

Při těchto úrazech  páteře, která je nosným pilířem těla, dochází k poškození kanálů, kterými  prochází mícha a nervové kořeny, které jsou spojnicí mezi mozkem a periferními nervy.  Ty přenášejí nervové vzruchy do celého těla a pokud dojde k jejich přerušení nebo poranění, nastává většinou závažný nevratný stav – ochrnutí.

I jiné činnosti však mohou zkazit dovolenou a nadlouho z nás udělat pacienta chirurgického nebo jiného oddělení nemocnice. Může jít o obyčejný pád ze žebříku při opravě chaty nebo česání ovoce, o úrazy v důsledku požívání alkoholu v partě při grilování, úrazy, které vznikají při sportu, lezení po horách, jízdě na kole nebo v poslední době oblíbených kolečkových bruslích. Ne každý tuto činnost provozuje na místech k tomu určených a pokud si nevšimneme nerovnosti v terénu, může být neštěstí hotové a někdy je úraz velmi závažný.

Na vině je vždy neopatrnost, přeceňování sil, snaha se předvést, nezaostávat za trénovanějšími kamarády. Jen málokdo ustojí provokační výzvy "kamarádů" a zná svoje schopnosti natolik, aby si nehrál na hrdinu. Vždyť méně obratný člověk k tomu, aby si způsobil úraz, nepotřebuje ani velkou výšku, ani vysokou rychlost. Často stačí neopatrný pohyb.

Léto je na samém začátku a tak myslete na to, abyste je prožili hezky, v pohodě a v klidu. Nemusíte k tomu právě skákat na laně, překonávat rekordy a předvádět, jací jste "machři". Mnoho lidí už na to totiž doplatilo.

Přejeme vám hodně sluníčka a krásné a pohodové prázdniny plné zajímavých, ale bezpečných aktivit.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…