V protonovém centru si pacienti darovali naději

12.06.2014 16:20

V protonovém centru si pacienti darovali naději
Foto: Prothon Therapy center
Popisek: Dětský den v protonovém centru

Nadační fond pro protonovou terapii uspořádal ve středu 11. 6. v areálu protonového centra Dětský den. Podobné akce slouží k setkávání pacientů, kteří už protonovou léčbou prošli s těmi, kteří ji teprve absolvují.

Cílem práce Fondu je hlavně osvěta a informování lidí o možnostech protonové léčby a pro naše pacienty nemůže být nic cennějšího než setkat se s těmi, kteří už mají s protonem svoje zkušenosti. Pro stávající pacienty je to motivace a naděje, že i jejich léčba proběhne úspěšně a splní, co od ní očekávají“, vysvětluje ředitelka Nadačního fondu pro protonovou terapii Mirka Čejková důvod pořádání podobných akcí.

Fond se rozhodl uspořádat Dětský den i proto, že právě dětští pacienti jsou ti, pro které by léčba měla být zajištěna v první řadě. Dětský organismus je křehký a konvenční léčba s vedlejšími účinky může být pro vývoj dítěte devastující, na tom se shodují dětští onkologové, kteří mohou porovnat protonovou terapii s jinými metodami.

„Protonová terapie je moderní šetrná léčba nádorových onemocnění. Právě u dětských pacientů by tato léčba budoucnosti měla být využívána bez váhání “, říká ředitel oddělení radiační onkologie z Hospital of the University of Pennsylvania prof. James Metz. „ Nechápu, proč doktoři dobrovolně posílají děti na klasické ozařování, když tu máme účinnější a bezpečnější metodu “, pozastavuje se americký odborník.

V Praze dostaly šanci díky protonové terapii desítky dětí z celého světa. Čeští pacienti se setkali právě dnes u příležitosti Dětského dne. „ Přijít sem na návštěvu mě baví, ale do léčby se vrátit nechci “, vysvětluje desetiletý Mikuláš. Maminka slovenského pacienta zase popisuje, že léčbu protony jí doporučili slovenští odborníci a pojišťovna léčbu Matúšovi schválila během 48 hodin. Zajímá se o zkušenosti další maminky, která přijela se svým synem z Ruska. Malý Andrej je v léčbě už o nějaký krok napřed.

Že je protonová terapie především pro děti velkou šancí a významně ovlivňuje další život po léčbě potvrzuje i lékařka PTC MUDr. Barbora Ondrová, která o oba chlapce pečuje. „Oba jsou tu s nádory na mozku a u těchto diagnóz je právě protonový svazek nenahraditelný, dokáže proniknout cíleně a s milimetrovou přesností do nádoru a ušetřit okolní tkáně“.

 I děti, které jsou právě v léčbě si dokáží užít všechny atrakce, které pro ně Fond připravil společně se sponzory a přáteli protonového centra. Andrej se povozil na poníkovi, Matúš si dokonce užil i skákací hrad a Mikuláše nejvíc zajímalo tajemství výroby obřích bublin.

„Jsme rádi, když můžeme vidět děti, které se „dobrovolně “ vracejí na místo léčby, aniž by si připouštěly, že tu byly nemocné a jdou sem na návštěvu za svými kamarády. I díky situaci, která je v Česku kolem protonové terapie, tvoří pacienti a zaměstnanci protonového centra pomalu se rozrůstající rodinu. Rodinu, která se vzájemně podporuje, sdílí informace, zkušenosti a předává si sílu a naději “, uzavírá Dětský den Mirka Čejková.

Děkujeme firmám Unilever/Algida a Zátiší Catering za zmrzlinu a občerstvení, Eurodelta, Kreativáček.cz, za hračky a CE-IN za pomoc při organizaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

5:30 Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

Po premiéru Petru Fialovi se dočkal i starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Zemědělci mu před…