Vláda neřeší Romy. Ohrožuje tím demokracii, udeřil šéf lidovců

04.10.2011 9:06

Stranický šéf Jiřího Čunka, předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, nastínil, jak by řešil neutěšený problém s nepřizpůsobivou romskou minoritou. Problém je podle něho nezbytné řešit komplexně, nikoli pouze z kontextu vytrženými opatřeními.

Vláda neřeší Romy. Ohrožuje tím demokracii, udeřil šéf lidovců
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

„Vláda i naše justice totálně selhává. Nedělá vůbec nic. Já osobně jsem se byl ve Varnsdorfu podívat. Máme tam svého zastupitele, je to ředitel varnsdorfské nemocnice. Dlouze jsme spolu o tom diskutovali. Ta situace je velice vyhrocená. Selhává zde státní moc. Selhává i místní samospráva, neboť i sám starosta se schovává před tím, aby šel za lidmi a pomohl jim s řešením problému. Státní správa a samospráva zde jsou od toho, aby lidem zajistily bezpečnost a spravedlnost pro občany. Totální selhání těchto struktur je evidentní," řekl ParlamentnímListům.cz Bělobrádek.

SLEDUJEME téma Romové 

Nemáme právní stát

Bělobrádek upozornil na to, že zpráva BIS hovořila o prorůstání zločinu do soudnictví. „Jsem bytostně přesvědčen o tom, že nemáme právní stát. Nejde jenom o romskou problematiku, ale známe stovky případů pracovně-právních, občansko-právních a dalších, které dokazují, že ten, kdo podvádí, má větší šanci uspět, protože soudy neměří každému stejně. Frustrace občanů vůči tomu, že některé věci jsou posuzovány jako rasismus a jindy obdobné případy jako rasismus posuzovány nejsou, samozřejmě může existovat," zlobí se Bělobrádek.

Čtěte také: Odvážní politici: Útok na Roma je rasismus, Rom s mačetou rasista není

„Tato věc může ohrožovat samu demokracii v této zemi. Jestliže vláda ODS, TOP  9 a Věcí veřejných, tedy vláda, která se z velké části hlásí ke konzervatismu a pravici, se není schopna zastat svých občanů, není schopna udělat pořádek a řešit nejenom bezprostřední ohrožení, ale i příčinu toho, proč se situace eskaluje, tak to může nahrávat těm, kteří říkají: ´demokracie je slabá, tento stát je slabý, potřebujeme vládu pevné ruky´. Vláda nahrává levicovému i pravicovému extremismu," dodal šéf lidovců.

Psali jsme: Šéf lidovců: Romský problém lidi dráždí. Nedivím se, oni nepracují

Komplexní řešení od kolébky

Bělobrádek míní, že sice určitá dílčí opatření typu exekuce sociálních dávek neplatičům, zákaz pobývání recidivistů v obci, zavedení centrálního registru přestupků, zpřísnění postihu za krádež kovů či obecně přísnější trestní legislativa mohou prospět, ale problém může být vyřešen pouze dlouhodobě, plošně a komplexně.

Více:

„To jsou dílčí opatření, ale stát musí působit a fungovat komplexně. Musí to začít u výchovy, školy a školy. Škola má nejenom vzdělávat, ale také vychovávat. Postavení učitele v naší společnosti je naprosto katastrofální. My, když jsme ve škole něco provedli a paní učitelka nám jednu šoupla, tak jsme ještě dostali doma navrch, že děláme ostudu. Dnes je to ale úplně jinak. Je to i otázka předškolní výchovy. My jsme podporovali romské nulté ročníky, aby děti, které nemohou za to, v jakém vyrostli prostředí, měli aspoň elementární hygienické návyky, naučily se znát barvy. Naše děti to mají zažité, romské ne. Tak je potřeba jim pomoci, aby zapadli do společnosti či do třídního kolektivu," míní Bělobrádek.

Falešná politická korektnost

Ten si podobně jako lidovecký senátor Jiří Čunek myslí, že řešení tohoto problému spočívá v dlouhodobé práci s romskou komunitou i s těmi, kteří se dostávají do sociálních problémů, protože podle něho se nejedná o otázku etnickou či rasovou, nýbrž sociální.

Čtěte také: Pojďte si bydlet s Cikány, vynadal senátor britským novinářům

„Je to otázka také závislosti na dávkách a otázka exekucí. Je to otázka lichvy. Lichváři půjčují málo vzdělaným a často i negramotným lidem a ty lépe ošálí. Tito lidé často ani neznají hodnotu peněz. Je také nutné přivést tyto lidi k práci, druhou otázkou je, zda pro ně máme pracovní příležitosti, čili je to i otázka politiky zaměstnanosti. Počátkem řešení je také to, že přestane být falešně politicky korektní a začneme nazývat věci pravými jmény. Dvacet let se tu o problému jenom mluví a k ničemu se nedošlo," říká šéf KDU-ČSL.

Psali jsme: Dělá problém Klausovi i Topolánkovi. Politická korektnost

Čunkova koncepce

Křesťanští demokraté podle Bělobrádka víceméně podporují koncepci, kterou před lety vypracoval Jiří Čunek. Ta by měla být pouze aktualiazována.

Více: Čunek: Romy je potřeba k práci přivést. Nemají pracovní návyky

„Na té koncepci je nejcennější, že se na ní podíleli sami Romové a to se podle mě málo připomíná. Dokonce vypracovávali velkou část tohoto materiálu. Kromě uvedených principů je jedním z nástrojů i represe, protože jestliže preventivní složka selhává, musí nastoupit ta represivní a ta musí být dostatečně důrazná. Ten, kdo nevyužije nabídnutou šanci ze strany společnosti, by měl vidět, že bude rychle dopaden a rychle odsouzen. Lidem, kteří platí daně, je potřeba vrátit důvěru ve státní instituce, které mají povinnost hájit jejicgh práva a pořádek. Občané cítí hlubokou frustraci oprávněně," domnívá se Bělobrádek.   

Psali jsme: Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…