Vyhněte se letos na podzim a v zimě nachlazení

28.12.2014 9:35

Na ucpaný nos a škrábání v krku jsme si u sebe i našich dětí v podzimních a zimních měsících tak nějak zvykli. Dokonce až tak, že zapomínáme, že nás provázet vůbec být nemusí! Zkuste letos nepříjemné „doplňky“ chladných dnů v podobě nachlazení vynechat. Zaměřte se na účinnou prevenci!

Vyhněte se letos na podzim a v zimě nachlazení
Foto:
Popisek:

„Prevence nachlazení je poměrně jednoduchá – spočívá v celkovém posilování naší imunity, tedy obranyschopnosti organismu. To znamená vyváženou stravu bohatou na důležité živiny, přiměřené množství pohybu, ale také otužování organismu. Samozřejmostí je volit vhodné oblečení do chladných dnů. A pokud to situace vyžaduje, můžete si pomoci doplňky stravy,“ radí poradkyně Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR (VZP ČR) Petra Rejzková.

Je mu teplo, nebo zima?

Některé maminky mají tendenci „navléct“ své dítě do rukavic a zimních kombinéz už při prvních chladnějších podzimních dnech. Jenže to je chyba. Pokud se dítě přehřívá nebo je navlečené příliš teple i ve vnitřním prostředí, stává se choulostivějším a stačí mu i malé „ofouknutí“, aby nastydlo.

Jak ale poznat, že jsme dítě oblékli dobře? „Chcete-li zjistit, zda je vašemu dítěti zima, nebo naopak vedro, není dobré zkoušet, zda má studené nebo teplé ruce. Mnohem více vám napoví, když mu sáhnete za krk. Pokud se vám bude zdát vlhký (tedy zpocený) a horký, je to jasný důkaz, že má na sobě příliš oblečení,“ radí Petra Rejzková. Upozorňuje však, že i druhým extrémem můžeme zdraví svého potomka ohrozit – to když jej oblékneme příliš málo nebo pokud se například dítě běháním na hřišti zpotí a začne ze sebe svlékat jednu vrstvu oblečení za druhou.

Vitaminy a spol. jsou základ

Kromě přiměřeného oblékání patří k prevenci nachlazení v podzimních a zimních měsících i vyvážená strava. „Důležité je posilovat imunitu dítěte vitaminy, minerály a antioxidanty, které obranu organismu pozitivně ovlivňují,“ říká poradkyně VZP ČR. „Nejlépe je organismus získává ze stravy. Proto je nezbytné, abychom dětem dávali především dostatek ovoce a zeleniny. V období nejrůznějších viróz, kdy dětská imunita čelí většímu množství ohrožení, především pokud dítě navštěvuje školku či školu, jí můžeme pomoci doplňky stravy z lékárny,“ doplňuje Petra Rejzková.

Když se prevence nedaří…

A co dělat, pokud se váš potomek přeci jen nachlazení nevyhne? „Příznaky rýmy či kašle nepodceňujte, nemávejte nad nimi rukou s tím, že je to přeci ‚jen nachlazení‘. Dítě uložte do postele a dopřejte mu pár dní klidu,“ nabádá poradkyně VZP ČR. „Na ucpaný nos jsou nejlepší kapky, ty byste ale neměli podávat déle než 5 až 7 dní. Poraďte se s lékárníkem či lékařem, které jsou pro vaše dítě nejvhodnější. Od kašle pomohou sirupy či kapky. V místnosti, kde dítě leží, je dobré co nejvíce zvlhčovat vzduch,“ radí Petra Rejzková.

Pravdou však zůstává, že nemocné dítě znamená komplikaci nejen pro ně. Rodiče musí řešit hlídání, přibývají jim starosti a strachují se o svého nejmenšího. Proto je lepší vsadit na prevenci! Nenechte si letošní podzim a zimu kazit nachlazením!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

5:30 Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

Po premiéru Petru Fialovi se dočkal i starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Zemědělci mu před…