Zdraví je vzácný dar, pečujme o ně!

07.07.2011 0:00

Dokud jsme mladí a zdraví, vůbec se nezabýváme tím, že to tak nebude pořád. Starší lidé nás dokonce popuzují tím, že hůře vidí, slyší, nejsou už tak výkonní a pohybliví.

Zdraví je vzácný dar, pečujme o ně!
Foto:
Popisek:

Když nás upozorní, že na tom jednou budeme stejně, jen mávneme rukou. Teprve když se objeví nějaký zdravotní problém uvědomíme si, jak je zdraví vzácné. Dokonce i ti, kdo jsou přesvědčení, že za peníze si koupí vše zjistí, že to tak není. Mohou si koupit lepší postel v nemocnici, lepší jídlo, jejich špatnou diagnózu jim může potvrdit lepší přístroj. To je asi tak všechno.

Když začne odcházet zdraví, naše plány se zpravidla zhroutí jako domeček z karet, na svět se najednou začneme dívat jinýma očima. Často už ale bývá pozdě.

Proč se tedy svým zdravím nezačít zabývat včas a myslet na to, že nemusí být ze železa? A na co se hlavně soustředit? Zcela určitě na prevenci.  Naučíme-li se žít zdravě -  a tím není myšlena jen zdravá strava - naše šance se určitě znásobí.

Jedním z důležitých bodů zdravého životního stylu je pohyb. Prospívá nám totiž jak fyzicky, tak i psychicky. Jak ale z celé řady nabídek zdravého pohybu vybrat ten, který je pro nás nejprospěšnější? V tom nám pomůže medicínský obor, který se zabývá využitím fyzikálních prostředků k léčbě ortopedických, neurologických onemocnění, pooperačních a poúrazových stavů. Jmenuje se fyzioterapie.

Lze ji též vnímat jako jedinečnou prevenci civilizačních neduhů,  jako jsou bolesti zad, bolesti hlavy, stres, svalová nerovnováha, degenerativní změny na páteři, kloubech apod. Jedná se o prevenci působící na zpevnění ochablých svalů a také svalů hlubokých, na relaxaci svalů přetěžovaných, na nácviku správného stereotypu dýchání, ale i  správného sedu, stoje, chůze a o celkové zpevnění a vzpřímení postavy, která trpí dnešním sedavým způsobem života.

Základem fyzioterapie  je podrobné kineziologické vyšetření, které  zohledňuje individuální potíže, prodělané nemoci a úrazy. Z něho fyzioterapeut vychází při stanovení technik, které by měl pacient absolvovat, aby došlo k uvolnění napjatých svalů a nápravě svalová dysbalance. Cvičení lze doplnit také elektroléčbou, vodoléčbou a dalšími technikami.

Cílem fyzioterapie není jen aktuální odstranění problému, ale také to, abychom se svému tělu naučili naslouchat a osvojili si techniky, které nám pomohou je udržet v optimálním stavu po dlouhou dobu. Bolesti zad a kloubů se staly novodobou civilizační hrozbou a proto bychom na prevenci měli začít myslet co nejdříve. Tyto problémy totiž nejsou jen problémem vyššího věku, ale dnes už jimi trpí i mladí lidé, kteří právě prevenci podceňují nejvíc.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…