Zesnulý Václav Havel a Rusko. Z Moskvy čiší chlad

19.12.2011 18:32

AKTUALIZOVÁNO Smrt Václava Havla zasáhla téměř celý svět. Zřejmě jednou z mála výjimek je ruský premiér Vladimir Putin. Ten spolu s celým Kremlem k Havlovu úmrtí mlčí. Důvod? Byl jeho ideovým nepřítelem. Putinův režim přirovnával třeba k praktikám v sovětské tajné špionážní službě.

Zesnulý Václav Havel a Rusko. Z Moskvy čiší chlad
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ostatky Václava Havla byly vystaveny v kostele sv. Anny v Praze

Na rozdíl od řady politiků celého světa, kteří v hojném počtu po smrti Václava Havla kondolují Česku, Rusko mlčí. Kreml nevydal žádné prohlášení, mlčí i mluvčí ruského premiéra Vladimira Putina.



Jak vnímá mlčení Kremlu český velvyslanec v Moskvě Petr Kolář? „Kromě poradce pana prezidenta Medveděva, pana  Michaila Fedotova, zatím o tom oficiálně žádnou zprávu nemám,“ řekl ParlamentnímListům.cz velvyslanec ČR v Ruské federaci Petr Kolář. Dodal, že podle informace Michaila Fedotova připravuje kondolenci také výbor sboru poradců ruského prezidenta. „Zatím kondolence, které jsem dostával, se pohybují v osobní rovině, jako například od bývalého velvyslance Ruské federace v ČR Alexeje Fedotova, o oficiální podobě však zatím zprávu nemám,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz Petr Kolář.

Putin? Mafián

Podle Ondřeje Soukupa, který dlouhodobě v Rusku pobýval jako dopisovatel Hospodářských novin, není postup Ruska nijak zarážející. "Nepřekvapilo mě to. Havel se k putinovskému Rusku vyjadřoval velmi kriticky. Jeho poslední příspěvek pro list Novaja Gazeta dělal z Putinova režimu amalgám mafiánů a kágébáků," vysvětlil Soukup ParlamentnímListům.cz pravděpodobné důvody ruské ignorace smrti Václava Havla.

Sledujeme téma Skon Václava Havla

Kvůli Havlovi nedostal cenu

Za další důvod označil Havlův přístup v době, kdy měl Putin obdržet německou cenu Quadrienalle. "Byl z toho skandál, Havel byl důvod, proč Putin tu cenu nedostal," upozorňuje Soukup. Zesnulý český prezident se totiž nechal slyšet, že pokud by cenu obdžel právě Putin, on tu svou vrátí. "Havel byl ideový odpůrce Ruska. Takové případy se země snaží vytěsnit," uzavřel Soukup.

Přístup Ruska nepřekvapil ani Karla Svobodu, odborníka na problematiku Ruska a analytika Asociace pro mezinárodní otázky. "S Putinem se nemuseli, nepřekvapilo mě to. Je to neslušné, čekal jsem alespoň nějaké sterilní vyjádření," řekl ParlamentnímListům.cz  s tím, že by očekával, že na pohřeb přijede alespoň nějaký zástupce putinského Ruska. Byť podružnějšího charakteru.

Štětina: Pravda Kremlu nevoní

Senátor Jaromír Štětina, který jako novinář dlouhodobě působil v Rusku, nabídl redakci trochu jiný pohled. "Václav Havel říkával, že Rusku pomůžeme nejvíc, když mu o něm samém budeme říkat pravdu. Zdá se, že se to v Kremlu nesetkalo s ohlasem ani ve chvíli, když Havel zemřel," řekl ParlamentnímListům.cz

K úmrtí Václava Havla se zatím vyjádřil jen bývalý prezident SSSR Michail Gorbačov. "Václava Havla jsem si cenil jako státníka trvale oddaného nejvyšším humanistickým hodnotám a otevřeného konstruktivnímu, hlubokému dialogu," uvedl Gorbačov v kondolenčním dopise zaslaném prezidentovi Václavu Klausovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová, Radmila Zemanová Kopecká

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…