Zimní změna času prospívá zdraví

25.09.2013 0:00

Zimní změna času prospívá, podle psycholožky Marcely Slavíčkové, zdraví, protože člověka navrací do přirozených biologických rytmů.

Zimní změna času prospívá zdraví
Foto:
Popisek:

Letní čas brzy nahradí čas zimní, hodinové ručičky se tak posunou o 60 minut zpět. Podle psycholožky funguje v letním čase organismus lidí jako automobil s částečně zataženou brzdou. Se zimním časem se brzda povolí.
   
"Je to návrat do přirozeného bioenergetického prostoru, návrat do normy a optima, obnova biologických rytmů vůči Zemi a Slunci. Zatažená brzda se uvolnila a my fungujeme lépe," řekla Slavíčková, praktikující čínskou medicínu.
   
"Většině lidí přechod na zimní čas problémy nedělá, v zásadě hůře si zvykají na letní čas, kdy jim den začíná o hodinu dříve," doplnil psychiatr Jan Cimický. Organismus se musí "přeprogramovat", což trvá asi týden.
   
Změny času zasahují podle odborníků všechny, ale více dopadají na lidi nemocné a oslabené. Dětem škodí více než starým lidem. Podle Slavíčkové je to proto, že u dětí se souhrnná životní energie teprve buduje. "Změna ale postihuje i dospělé v produktivním věku, relativně zdravé, protože jim ukrajuje z celkového krajíce životní energie," vysvětlila.
   
Cimický zdůraznil, že ve své dlouholeté praxi se nesetkal s člověkem, který by vyhledal psychiatrickou pomoc pro výraznější problémy s časovými změnami. "Pro lidi zdravé to není problém, s jistými problémy lze počítat snad jen u neurotiků, kteří jsou zvyklí na určitý stereotyp," shrnul.
   
Letní čas zavádějí všechny země Evropské unie. Kromě nich také Spojené státy, Mexiko nebo Rusko. Zastánci letního času argumentují úsporou energie. Výzkumy ale ukázaly, že je zanedbatelná.

(MB,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…