Zubní implantáty – náhrada vlastních zubů

30.01.2014 9:04

Úspěch, krása a zářivý úsměv začíná být logem dnešní doby. Pokud však z nějakého důvodu přijdeme o zub či zuby, stojíme před problémem.

Zubní implantáty – náhrada vlastních zubů
Foto:
Popisek:

S jeho řešením nám může pomoci zubní lékař specializující se na zubní implantáty.Pokud nechceme  tradiční zubní korunky, či snímací protézy, nabízí se řešení ve formě zubních implantátů. Jde o umělé náhrady zubních kořenů, které jsou upevněny stejně jako zdravé zuby v čelisti. Ve většině případů jsou vyrobeny z titanu a mají tvar šroubku či destičky. Tvoří základ pro připevnění nového zubu. Tímto způsobem můžeme nahradit nejen jeden zub, ale i všechny zuby v čelisti. Samozřejmě i zde platí nějaká omezení. Implantáty by měly být vsazeny pouze osobě starší 16-ti let (kvůli rostoucí čelisti) a u pacientů trpících nestabilní formou cukrovky je vysoké riziko, že se implantát neujme.

Postup vložení zubního implantátu: implantáty jsou zaváděny jak do bezzubé čelisti tak do místa po právě vytrženém zubu. Vložení se provádí zpravidla ambulantně a to tak, že nejprve je zaveden implantát, rána se zašije a implantát se nechá vhojovat. Vhojování trvá většinou 4 – 6 měsíců a slouží ke spojení implantátu s kostí. Pokud se v době vhojovacího období neobjeví žádné komplikace, dočasný implantát je zaměněn za definitivní a je zhotovena náhrada v podobě korunky, můstku či dokonce celé protézy. Někdy je možné vynechat vhojovací období a ihned usadit korunku či jinou náhradu.

Během jedné návštěvy je možné zavést více implantátů. Zavedení implantátů je bezbolestné, provádí se s místním znecitlivěním. Zavedení jednoho implantátu trvá přibližně 45 min. Každý implantát potřebuje správné zakotvení, které je závislé na dostatku kosti. I to však umí dnešní stomatologové řešit. Do dutiny nedostačující kosti je vstříknuta látka, ze které se následně sama vytvoří kost.

Výhodou implantátů je, že na rozdíl od korunek či můstků nejsme nuceni obrousit vedlejší zuby, na kterých korunky drží. Zároveň pokud v budoucnu budeme potřebovat korunku rozšířit, stávající implantát slouží jako pilíř pro budoucí můstek.

Podmínkou úspěšného vhojení implantátu a co možná nejdelší životnosti je správná a pravidelná ústní hygiena. Je důležité pravidelně navštěvovat lékaře při preventivních kontrolách a zubní hygienistku, aby pravidelně ošetřovala zubní kámen a netvořil se zánět dásní. V případě zánětu dásní hrozí, že by se tělo mohlo snažit implantát vyloučit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

14:52 Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

Mohou někteří zaměstnanci České pošty doručovat klientům balíky podle toho, jestli se jim chce, nebo…