„5 Kč denně ČT nic není. Rušení pořadů.“ A odveta Kavčím horám. Škrt, škrt

24.02.2021 14:24

Radní ČT Hana Lipovská nemohla nechat bez reakce slova generálního ředitele televize Petra Dvořáka v Hospodářských novinách. Ve své replice, zveřejněné ve stejném deníku, poznamenala, že Rada řediteli nepodléhá, i když by si to pan Dvořák zjevně přál.

„5 Kč denně ČT nic není. Rušení pořadů.“ A odveta Kavčím horám. Škrt, škrt
Foto: Karel Šebesta
Popisek: Logo ČT

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

57%
2%
hlasovalo: 25406 lidí

Generální ředitel Dvořák si v rozhovoru, který vyšel v pondělí, povídal s redaktorem Petrem Honzejkem. Bylo to pár dní poté, co byl kritizován za svou účast na VIP tribuně fotbalové Slavie s Romanem Prymulou, Vratislavem Mynářem a dalšími prominenty.

A ředitel Dvořák v rozhovoru přešel do protiútoku. Nahlas mluvil o tom, že někteří radní ČT přišli televizi škodit a mají politické zadání. Jeho autorem má být Pražský hrad a některé politické strany, kterým se nelíbí, že o nich zpravodajství ČT vysílá příliš kriticky.

„Vítr vane z Hradu,“ řekl Dvořák v rozhovoru přímo s tím, že ví, že okolí prezidenta Zemana už různým lidem nabízí jeho ředitelské křeslo.

V rozhovoru mimo jiné prezentoval další ambiciózní plány, například novou budovu pro zpravodajství za půl miliardy korun.

Proto je podle něj třeba zvýšit koncesionářský poplatek, z Dvořákových úst padla částka 150 korun za měsíc. „Což je pět korun na den, to není zásadní výdaj,“ vzkázal koncesionářům.

A kdyby došly peníze, tak v rozhovoru pohrozil, co plánuje zrušit nebo omezit.

Členka Rady Hana Lipovská, která byla Dvořákem zařazena do klubu „přišli škodit“, ale rozhodně odmítá, že by kontrola hospodárného využívání peněz koncesionářů poškozovala televizi nebo dokonce demokracii, jak se Dvořák snažil naznačit. „Naopak. Českou televizi a zájmy koncesionářů poškozuje každý, kdo takové kontrole brání,“ myslí si radní.

Jak v komentáři na svém facebooku dodává, kontrola je možná pouze v rámci zákona o ČT. To přináší omezení (Lipovská prý naprosto chápe kritiku veřejnosti, když místo smlouvy vidí jen množství začerněného textu), ale na druhou stranu to stanovuje jasná a transparentní pravidla.

Kromě toho mají radní přístup do veřejných zdrojů, zejména Registru smluv. „Považuji proto za svou povinnost zkoumat zejména smlouvy, které vykazují nestandardní prvky. Jako například dva kontrakty se stejným dodavatelem, uzavřené téhož dne, na stejné částky a se stejným předmětem. Ovšem, kupodivu, začerněné každý na jiném místě,“ dodává Lipovská.

Zmiňuje také případ Leica Gallery, firmy spojené s rodinou generálního ředitele Dvořáka, o které v minulosti ČT vysílala velmi často a velmi hezky. Lipovská se nyní zajímá o to, zda bylo toto natáčení o ředitelově rodinné firmě oficiálně povoleno a jak byl řešen případný střet zájmů.

Lipovská se rovněž ohradila proti Dvořákovým slovům z rozhovoru o nezbytnosti zvyšování koncesionářského poplatku. Radní by se nejprve zaměřila na škrty ve výdajích rozpočtu, kde se nyní odehrává spíše pravý opak.

„V době hluboké pandemické a hospodářské krize se Česká televize kontrolovaná Radou ČT musí soustředit na důsledné dodržování a naplňování zákona. Volání po zvyšování příjmů, při neustálém hledání příležitostí ke zbytečnému zvyšování výdajů, takovou formou poskytování veřejné služby není,“ upozorňuje radní.

V tomto duchu reagovala i na Dvořákův nápad na novou budovu zpravodajství, o kterém se prý navíc jako radní dozvěděla až z médií, což také ukazuje, jak generální ředitel s radními jedná.

Svůj úkol v Radě ČT ekonomka vnímá jako „pomoci veřejnoprávní televizi zhubnout“. Jenže pokud má ředitel zájem o pravý opak, je to složité.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…