A je to. Řecký premiér ustoupil tlaku Západu. Přijal skoro všechny podmínky

01.07.2015 11:53

Předseda řecké vlády Alexis Tsipras ustoupil mezinárodním věřitelům Řecka. Prý jim slíbil přijetí takřka všech jejich posledních podmínek další finanční pomoci. Podle listu Financial Times to plyne z dopisu, který Tsipras v úterý večer zaslal Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF), Evropské centrální bance (ECB) a Evropské komisi. Dopis je rozvinutím nečekané úterní žádosti řecké vlády o třetí záchranný program v rozsahu 29,1 miliardy eur.

 A je to. Řecký premiér ustoupil tlaku Západu. Přijal skoro všechny podmínky
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

Podle nejmenovaného představitele eurozóny by bylo teoreticky možné přijmout nový záchranný program pro Řecko před 20. červencem, kdy musí Atény zaplatit splátku dluhu Evropské centrální bance. Napsala to agentura Reuters poté, co Financial Times uvedly, že řecký premiér Tsipras přistoupil na většinu požadavků věřitelů.

Financial Times píší, že o tomto posledním Tsiprasově návrhu budou jednat dnes odpoledne ministři financí eurozóny.

Premiér Tsipras navrhl trojce věřitelů, že přistoupí na navrhované změny v dani z přidané hodnoty, ale trvá na zachování výjimky pro řecké ostrovy, které jsou často odlehlé a jejich zásobování je složité.

Pokud jde o spornou reformu důchodů, Tsipras chce, aby přechod k důchodovému věku 67 do roku 2022 nezačal hned, ale až v říjnu. Žádá také, aby zvláštní “podpora solidarity” chudším důchodcům byla rušena pomaleji, než žádají věřitelé, a byla odstraněna do prosince 2019.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…