A je zle: Do trenéra Vladimíra Růžičky začala šít největší protikorupční organizace. Otec-udavač veřejně promluvil

14.04.2015 8:21

Programový ředitel Transparency International Radim Bureš promluvil o „kauze Růžička.“ Dle jeho slov se jedná o korupci maskovanou, jak je podle něj časté, půjčkou. Popsal tak kauzu, kdy otec mladého hokejisty dle svých slov dal někdejšímu trenérovi Slavie Vladimíru Růžičkovi půl milionu, aby prý zařídil hokejistovi možnost hrát v A týmu. V případě prokázání korupce hrozí Růžičkovi i zákaz činnosti, míní právník Petr Kočí. Píšou Lidové noviny.

 A je zle: Do trenéra Vladimíra Růžičky začala šít největší protikorupční organizace. Otec-udavač veřejně promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Anketa

Co si myslíte o Václavu Moravcovi?

hlasovalo: 14620 lidí

Podle Růžičky šlo jen o půjčku, kterou následně vrátil. Celou kauzou se však zabývá i Radim Bureš z mezinárodní protikorupční organizace Transparency International, který má za úkol mapovat stav korupce v České republice. „Argument, že šlo o půjčku, se používá ve chvíli, kdy už opravdu teče do bot a hledá se způsob, jak situaci zachránit,“ řekl Bureš pro LN. Tento způsob obrany je prý nejčastější v případě nařčení, či dokonce trestního stíhání, jelikož podle Bureše není právně nutné u půjčky uzavřít smlouvu. V tomto případě prý dotyční jen řeknou: „my jsme kamarádi, známe se,“ popsal Bureš.

Radim Bureš míní, že se jedná o korupci a ne o půjčku, protože půl milionu prý bylo předáno Růžičkovi v hotovosti, a to prý „vykazuje všechny znaky zastírání skutečného důvodu“. Ale pokud se prý nejedná o veřejného činitele, není potřebná smlouva, tudíž je to „z formálně právního hlediska přijatelný postup,“ říká Bureš pro LN.

Dle Radima Bureše by policie měla za každou cenu konat, jelikož je podle něj nepřijatelné, aby „Růžička nevěděl, co s penězi“, dal je do trezoru a po dvou letech je vrátil. Zároveň neuznává to, že se mělo jednat o půjčku, za kterou by se opravily šatny, protože prý chybí faktury, které by to dokazovaly. 

Právník Petr Kočí, který dlouhodobě spolupracuje s Nadačním fondem proti korupci, dokonce říká, že v případě prokázání korupce by reprezentačnímu trenérovi Vladimíru Růžičkovi hrozil zákaz činnosti a podmíněný trest. Může se tak dle Kočího v souvislosti s prokázáním úplatkářství jednat i o poškození cizích práv, jelikož by tak prý byli poškozeni ostatní hráči v klubu, protože by daný hráč, kterého by se úplatek týkal, byl nadhodnocen. Píše server Lidovky.cz. Celý text zde

Na základě rozhovoru, který vedl Blesk s otcem hokejisty Miroslavem Palaščákem, měl dát otec dvakrát v obálce 250 tisíc korun zprostředkovateli Jiřímu Moučkovi. Mouček prý slíbil otci, že Růžička ponechá syna ve Slavii. Otec řekl Blesku, že peníze za slibovanou možnost hrát za Slavii prý Růžička měl použít na posilovnu. To však odmítá, protože kdyby tomu tak bylo, musel by prý mít Růžička nějaké dokumenty o platbách.

Otec Miroslav Palaščák zároveň podotýká, že nesouhlasí s tím, že by peníze Růžičkovi půjčoval, kdyby to prý udělal, určitě by s ním sepsal nějakou smlouvu. Růžičkovo tvrzení o půjčce odmítá s tím, že si nedovede představit, že by půjčoval peníze člověku, jako je on. Růžička mu peníze ale nakonec prý vrátil.

Miroslav Palaščák míní, že jsou Růžička s Moučkem organizovaní a účelově kvalitní hráče vybízejí k tomu, aby šli pracovat, poté nabízí rodinám, že se o ně postarají za nějaký obnos. „Na jedné straně pan Růžička řekne, že kluk už musí do práce, že hokej hrát nemůže, a pak přijde pan Mouček s tím, že se o kluka postará, ale nakonec to dopadne tak, že musíte donést peníze…,“ řekl otec hokejisty pro Blesk. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…