„ANO, balte!“ ČT si zaplatila průzkum, v němž Piráti a STAN drtí Babiše. Opozice v eufórii. Promluvil i „premiér“ Bartoš

14.03.2021 17:28

Je čas si balit kufry! Na sociálních sítích se vrší reakce na poslední průzkum agentury Kantar CZ, podle kterého Andrej Babiš ztrácí na oblibě a do popředí se jasně dostává koalice Pirátů a STAN. Možný příští premiér Ivan Bartoš (Piráti) lidem poděkoval.

„ANO, balte!“ ČT si zaplatila průzkum, v němž Piráti a STAN drtí Babiše. Opozice v eufórii. Promluvil i „premiér“ Bartoš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš a Vít Rakušan

Moderátor Václav Moravec předložil v ČT další průzkum agentury Kantar, který agentura zpracovala pro veřejnoprávní televizi, podle něhož se šéf hnutí ANO může loučit se svým kralováním na politické scéně. Podle únorového průzkumu agentury Kantar CZ se koalice Pirátů a STAN těší podpoře 34 procent voličů, zatímco donedávna dominantní hnutí ANO má podporu jen 22 procent voličů.

Anketa

Byl Emil Hácha kolaborant?

35%
65%
hlasovalo: 6707 lidí

Třetí pravicová koalice SPOLU by získala 17,5 procenta, čtvrté místo by připadlo SPD s 11 procenty hlasů a pátí by skončili komunisté s 5,5 procenta. Ti by pronikli do Sněmovny jako poslední. ČSSD by s předpokládaným ziskem 4,5 procenta zůstala před branami Sněmovny.

Hnutí ANO Piráti porazili i bez koalice se Starosty a nezávislými. Samostatně by Piráti získali 22 procent hlasů, hnutí ANO 20,5 procenta, STAN by získal 13 procent, SPD 10,5 procenta a samostatně stojící ODS by skončila až pátá se ziskem 9,5 procenta. TOP 09 by získala 5,5 procenta, komunisté 5 procent a ČSSD jen 4,5 procenta.

Průzkum Kantar CZ pro ČT

Podle šéfredaktora Respektu Erika Taberyho tento průzkum naznačuje, že se voličská nálada opravdu pohnula, byť upozornil, že do voleb je daleko, takže se může přihodit ještě leccos.

Průzkum Kantar CZ pro ČT

Senátor TOP 09 Tomáš Czernin vyzval zástupce hnutí ANO, aby ve vládních úřadech pomalu balili.  

„Opoziční bloky podle posledního průzkumu přesáhly 50 %. SPOLU makáme na tom, abychom byli ještě úspěšnější! ANO, balte!“ zvolal.

Publicista Petr Fischer promluvil k pánovi „Best in covid“. „Tak trochu jiná čísla... so long Mr. Best-In-Covid,“ napsal doslova k průzkumu.

Průzkum Kantar CZ pro ČT

Hejtman Olomouckého kraje za koalici STAN a Pirátů Josef Suchánek nad průzkumem zajásal.  

„34 % by podle průzkumu Kantar pro ČT dostala v nadcházejících volbách do Sněmovny naše koalice s Piráty. To, že spolupráce mezi STAN a Piráty funguje, už v Olomouckém kraji dobře víme. Jsme připravení prokázat to i při správě celé země,“ pravil.

Průzkum Kantar CZ pro ČT

Komentátor serveru Seznam Zprávy Michal Sirový předpokládá, že za současné situace existuje i šance na jednobarevnou vládu Pirátů a STAN, byť je to podle jeho názoru jen malá šance.

„Pro mě je to nejpřekvapivější model tohoto volebního období.

Pir./STAN +4,5 % za poslední měsíc

ANO –4,5 %

SPOLU –2 %

SPD +1,5 %

Existuje malá, ale reálná šance, že to Pir./STAN můžou dotáhnout na ‚jednobarevnou‘ vládu,“ poznamenal komentátor a volební sázkař, jak se sám představil na sociální síti.

Průzkum Kantar CZ pro ČT

Někdejší tvář hnutí ANO Pavel Telička v souvislosti s průzkumem zavzpomínal na počátky Babišova hnutí.

„Když čtu, jak Andrej Babiš prezentuje Piráty jako krajně levicové, vybavuji si, jak se ptal, zda je lepší být levicovým, nebo pravicovým hnutím. Po čem prý bude větší poptávka,“ poznamenal Telička.

Průzkum Kantar CZ pro ČT

Ředitel TV Barrandov Jaromír Soukup se podivuje nad tím, jak může mít hnutí ANO v této situaci ještě stále přes 20 procent hlasů.

„Piráti a STAN 34 %, ANO 22 %. Jak je možné, že ANO dosahuje v celonárodní tragédii 22 %, je otázka spíš pro psychiatry. Anebo tím, že se dávají dárky k důchodům ve formě jednorázových příplatků nebo maturit zadarmo. Naprosto zaslouženě ČSSD 4,5 %, i to je pro Hamáčka úspěch,“ vyložil svůj pohled na současné politické poměry Soukup.

Průzkum Kantar CZ pro ČT

„Vážíme si vaší důvěry a denně se snažíme plnit nejen to, s čím jsme do politiky vstupovali, ale řešíme problémy tady a teď. Myslím, že mohu poděkovat i za naše partnery ze STAN,“ završil plejádu reakcí na volební průzkum Kantar CZ šéf Pirátů Ivan Bartoš s tím, že Piráti kontinuálně předkládají návrhy na řešení covidové krize, ale i dalších starostí Česka.

Průzkum Kantar CZ pro ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…