„Afričané jsou méně inteligentní než my. Kdo je zná, ten to ví,“ řekl nositel Nobelovy ceny. A takhle s ním zametli

15.01.2019 11:07

„Odvolávám, co jsem odvolal,“ praví se v Pyšné princezně. Stárnoucí americký vědec James Watson, nositel Nobelovy ceny, si okolo roku 2007 nedal pozor na jazyk a spojoval inteligenci s rasovým původem. Po omluvě mu byly ponechány už jen čestné tituly. Na začátku roku byl odvysílán dokument, ve kterém vědec přiznal, že názor nezměnil. A přišel i o to málo, co měl. Informovala o tom britská BBC a deník Guardian.

„Afričané jsou méně inteligentní než my. Kdo je zná, ten to ví,“ řekl nositel Nobelovy ceny. A takhle s ním zametli
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký genetik James Watson

Co se vlastně přihodilo? James Watson je vědec oceněný Nobelovou cenou za objev šroubovice DNA. Roku 2007 v interview s deníkem Times vyjádřil své názory na Afriku a černochy, když řekl, že vyhlídky Afriky jsou podle něj chmurné, protože „naše sociální politika je založená na tom, že jejich inteligence je stejná jako naše, zatímco testy říkají, že tomu tak není.“ A dodal, že ačkoliv si přeje, aby si lidé byli rovni, „lidé se zkušeností s černošskými zaměstnanci shledávají, že tomu tak není“. Za tyto výroky mu laboratoř Cold Spring Harbor, ve které pracoval a jistý čas byl i ve vedoucích funcích, odebrala titul kancléře a byl „odejit“ i z administrativy laboratoře. Vědec se pak za své výroky omluvil a byly mu ponechány čestné tituly jako emeritní kancléř nebo čestný profesor.

Anketa

Považujete Jana Palacha za hrdinu?

13%
hlasovalo: 19236 lidí

Ovšem na začátku roku vyšel dokument americké televize PBS nazvaný „Američtí mistři: Dekódujeme Watsona“. V něm vědec podle Guardianu řekl, že jeho názory se nezměnily: „Byl bych rád, kdyby se změnily, aby byly nové poznatky, které říkají, že výchova je mnohem důležitější než přirozenost. Ale žádné takové poznatky jsem neviděl. A jsou rozdíly v průměrných hodnotách IQ testů černochů a bělochů. Řekl bych, že ten rozdíl tam je, je genetický.“

Reakce laboratoře

Laboratoř Cold Spring Harbor na to zareagovala tím, že genetikovi odebrala zbývající tituly a distancovala se od něj. Jeho výroky označila za nepodložené, lehkomyslné osobní názory. „Tvrzení doktora Watsona jsou zavrženíhodné, nepodložené vědou a v žádném ohledu nereprezentují laboratoř Cold Spring Harbor, její sponzory, pracovníky nebo studenty,“ stojí v prohlášení, které laboratoř vydala. Sice Watsonovi děkují za jeho přínos vědě, činnost ve funkci prezidenta a kancléře a za vedení projektu lidského genomu. „Nicméně, tvrzení, která uvedl v dokumentu, jsou úplně a totálně neslučitelná s našimi cíli, hodnotami a způsoby jednání a vynucují zpřetrhání zbývajících vazeb,“ distancuje se laboratoř od vědce.

Vyjádření laboratoře ZDE

Jak vědec žije teď

Devadesátiletý senior vyjádření k odebrání titulů neposkytl. Podle New York Times je stále v péči lékařů po autonehodě v říjnu minulého roku a dle BBC má „minimální reakce na okolí“. Jeho jméno však vzbudilo pozornost v minulosti, když jako první žijící recipient Nobelovy ceny ji nabídl do aukce, která vynesla tři miliony liber. Vědec tehdy řekl, že medaili prodává, protože je vědeckou komunitou za své výroky ostrakizován a byla z něj učiněna tzv. persona non grata.

Ukázka z dokumentu PBS

Původní článek ZDE

ZDE

a ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…