„Ahoj, jsem Klára a je mi 16.“ Ropa a uhlí, to skončí. My jsme síla. Mladí aktivisté na Václaváku poučili Česko

17.11.2021 17:23

V Praze v půl páté odpoledne začal koncert pro budoucnost. A protože budoucnost jsou děti, promluvil jako první z řečníků zakladatel studentské zelené akce Friday for Future Petr Doubravský doprovázený současnou mluvčí Klárou Bělíčkovou. Moderovali Jindřich Šídlo a Linda Batošová.

„Ahoj, jsem Klára a je mi 16.“ Ropa a uhlí, to skončí. My jsme síla. Mladí aktivisté na Václaváku poučili Česko
Foto: Screen Facebook
Popisek: Moderátorka Linda Bartošová a zástupci Fridays for Future

Ještě předtím diváky přivítala moderátorská dvojice namíchaná z redakcí České televize a Seznam Zpráv – Linda Bartošová a Jindřich Šídlo. „Svoboda se pojí i s odpovědností a dnes je tomu tak obvlášť,“ vyzvala moderátorka k dodržování pandemických opatření.

Jindřich Šídlo věnoval koncert Václavu Havlovi, jeho myšlenkám a činům. „Co by dnes dělal Václav Havel? Václav Havel by dodržoval rozestupy a měl by roušku. Prosím, buďte jako Havel,“ vyzval diváky na Václavském náměstí a k poctě Václavu Havlovi ještě přidal na svém stabilním ráčkování.

Alternativní kapela Zrní a její píseň Neposlušnost se vzkazy „jednou vás dostanou ti, kterým se vysmíváte, ti, kteří jsou ještě moc mladí“ nebo „projedeme tím vaším nemocným světem cestou, které vy nerozumíte“ udělala solidní entrée zelené mládeži.

„Jsem Klára Bělíčková a je mi šestnáct,“ začala mluvčí. Čelíme podle ní klimatické krizi a planeta se otepluje. „Nejsme ochránci přírody, jsme příroda, která brání sama sebe,“ vysvětlila dále.

Anketa

Slavíte výročí 17. listopadu 1989?

16%
84%
hlasovalo: 29723 lidí

„Musíme udržet oteplení planety pod jedním stupněm,“ poučovala středoškolačka a stejně suverénně dodala, že to znamená konec uhlí, ropy a plynu.

„Jsme největší studentské hnutí v republice a máme sílu,“ ujistila mluvčí a předala mikrofon svému kolegovi.

Řešení klimatické krize bude vyžadovat společenskou transformaci. Ale jednu takovou už jsme zažili, což sedmnáctiletého studenta přivedlo k tomu, že předložil náměstí svůj pohled na devadesátá léta. Po této společenské transformaci zůstalo mnoho lidí bez práce, a na druhé straně množství oligarchů, kteří jsou „rovnější“. A právě oni se dnes nejvíce podílejí na likvidaci přírody i demokracie.

„Sametová revoluce ukázala, že i mocného nepřítele lze porazit, pokud o to budeme usilovat,“ ujišťoval student.

Krize, která nás dnes trápí, je podle něj klimatická, sociální i krize demokracie. „Z minulosti víme, že lepší svět je možný, i když se to tak třeba někdy nezdá,“ zdůraznil Doubravský. Dnes prý ale hrajeme o to, aby tu nějaký svět vůbec byl.

Po mládeži dorazili Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř, kteří se ve svých písních zaměřují právě na mládež, budoucnost národa.

„Když teď bude teplo dražší, přinesli jsme vám několik písniček pro zahřátí,“ pozdravil Zdeněk Svěrák. Následovaly čtyři písně zakončené obligátním Není nutno...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vám těch 29 Kč nevadí?“ První výstřel Rohlik.cz proti Wolt.cz a Foodora.cz. Lidé naštvaní

14:45 „Vám těch 29 Kč nevadí?“ První výstřel Rohlik.cz proti Wolt.cz a Foodora.cz. Lidé naštvaní

„Nevadí vám to platit?“ zeptal se zakladatel serverů DameJidlo.cz a Rohlik.cz Tomáš Čupr ohledně tak…